Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Finns det snart inga fattiga kvar?

​I morgon åker min äldste son till Spanien och kommer hem först till sommaren. Och dagen därpå tar lillasyster flyget till Bangladesh på lika lång tid. Ärligt talat så är det svårt att koncentrera sig på något annat än visum, malariamediciner och handsprit just nu. Kommer sonen att hitta någonstans att bo? Går det att ha någon kontakt alls med en liten by vid Gangesflodens strand?

Nyss lekte de på gården, precis som killarna i reportaget. Nu får minstingen (som inte heller är så liten längre) leka själv. Det kommer bli tomt inte bara efter mina barn, utan också efter deras kompisar.
Lika barn leka bäst, brukar man säga. Så tänker kanske kungabarnens konfirmationspräst när han svarar på frågan varför det bor så många välbeställda i hans stiftelsehus – som skulle vara till just för fattiga? ”Det finns snart inga fattiga kvar här”, säger Hans Rhodin, och menar Oscars församling i Stockholm. Han kanske avser sin egen umgängeskrets?
Ännu mer skrämmande är att han inte är ensam. Av de över tvåtusen hyresgäster som bor i stiftelser avsedda för mindre bemedlade, är majoriteten inte fattiga alls, visar vår undersökning.

Hur kunde det bli så? För nog tänkte donatorerna mer på Ewy Jönsson i Trelleborg än pensionerade militärer när de skänkte sina sista slantar till en bostadsstiftelse? Ewy blev änka för sex år sedan och ville flytta till något mer centralt. Med en låg pension blev Kockska stiftelsen hennes räddning. Nu kan hon ta rullatorn och gå ned på stan när som helst.
Kanske kan du ”göra en Ewy” och få en bostad genom någon av landets stiftelser? Kontaktuppgifter till stiftelserna hittar du på www.hemhyra.se.

Medan barnen åker ut i stora världen får jag trösta mig med vår nya hemsida. Här hittar du lekande lätt senaste nytt från ditt bostadsområde och massor av tips om hur du klarar vägglöss, ockerhyror och rökande grannar. Kolla våra tester, lär dig odla på balkongen eller se om din värd finns med på svarta listan på www.hemhyra.se.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.