Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Hyra ut i andra hand? Det kan gå riktigt illa

Susanna Skarrie

Som ung student i Norrland var jag husockupant. Inte för egen del, studentrum fanns det gott om på den tiden, utan för att staden jag pluggade i behövde ett hus för misshandlade kvinnor. Ett stort gammalt hus som stod tomt mitt i stan skulle vara perfekt och behovet var stort.
Till slut blev också huset ett kvinnohus.
Om man googlar på husockupation i Sverige är de länkar som dyker upp – kvarteret Mullvaden, studenthusockupationen – rätt daterade. Det verkar inte vara något som svenskarna sysslar med längre, inte som i Berlin eller för den delen Marseille. Ett av de hus som rasade i den sydfranska staden nyligen var utdömt som säkerhetsrisk men ändå bebott av hemlösa husockupanter. Om någon av dem dog i raset förtäljer inte historien.

Men på sistone har en ny variant av ockupation börjat dyka upp: andrahandshyresgäster som vägrar flytta ut när uthyrningstiden gått ut. Riktigt illa gick det för fotbollsspelaren Valentin Ponce. Han ville provbo med sin flickvän och hyrde ut sin lägenhet i andra hand. När han behövde flytta hem igen vägrade dock paret öppna dörren för att ta emot uppsägningen.
Valentin tillkallade till sist polisen som konstaterade att lägenheten visserligen var hans men att de inget kunde göra. I stället blev kronofogden inkopplad, men andrahandshyresgästerna överklagade kronofogdens beslut. Det kommer att ta lång tid innan Valentin får sin lägenhet tillbaka. Kanske så mycket som två år. Hans hyresgäster verkar veta precis hur de ska förhala ärendet.
Bostadsbristen gör folk kreativa – men också desperata.

Valentins situation är inte unik. Det finns ingen lagstiftning som skyddar förstahandshyresgästen på det här området. Polisen har inte befogenheter att avhysa hyresgäster som vägrar flytta och kronofogdens resurser är begränsade.
Om man har riktig otur – som förstahandshyresgäst – så betalar inte den man hyrt ut till hyran men sitter ändå kvar i lägenheten. Ska ärendet dras till tingsrätten kan det ta mycket lång tid. Läs om paret som satt det sättet att bo i system på hemhyra.se.
Kolla upp den person du ska hyra ut till noga, råder förbundsjuristen Susanna Skogsberg. Ta referenser från tidigare hyresvärdar. Och glöm för allt i världen inte att du behöver tillstånd från din värd, annars kan ditt eget kontrakt vara i fara.

Så håll huvudet kallt men glöm inte heller att njuta av julens lediga dagar. En riktigt skön jul önskar jag er alla, kära läsare!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.