Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Ibland vinner kärleken – trots allt

Mamma, är det krig mellan Nordkorea och USA?” Sms:et plingar till mitt under ett möte och hjärtat skuttar. Vadå? Nej, det är det väl inte? Eller det var det i alla fall inte senast jag kollade. Dottern är någonstans i bortre delarna av Indien och har på något sätt kommit i kontakt med omvärlden. Nu vill hon veta om världen är i krig.

För två år sedan stod jag och några journalistkollegor i snålblåsten vid nordkoreanska gränsen. Det var skrämmande tyst, trots alla soldater. Lutade vi oss ut över staketet kunde vi se in i Nordkorea. Stämningen vid gränsen var surrealistisk och spänd – och då var det ändå relativt lugna tider.

Samma starka spänningar – utan några jämförelser i övrigt – finns också närmare oss. Jag pratar om det lågintensiva kriget mellan klottrare och sanerare. Ett gerillakrig som kostar många miljoner varje år. Minst 70 miljoner för klotter och skadegörelse varje år, uppger hyresvärdarna i vår undersökning. Pengar som skulle kunna användas till renoveringar av redan slitna bostadsområden. Vi har granskat hur mycket klottret kostar hos 65 värdar.

Anoia är en av krigarna. Han har klottrat i tio år och åkt fast tre gånger. Det har kostat honom en del men han tänker inte sluta. Snarare tvärtom: ”Hårdare tag får mig bara att vilja göra mer”, säger han.

Motståndarna mobiliserar, men medan värdarna satsar på kameror och vakter tar projektledaren Ali Al-Djaber i Tallbohov ungdomarna till hjälp. Team Tallbohov har med sprej, stålull och handskar fått stopp på klottret och inspirerar nu andra att göra samma sak.

En konflikt av annat slag hamnade Göran i när hans make Paul dog. Mitt i sorgen efter maken fick Göran beskedet att han måste lämna lägenheten där de levt tillsammans. Läs historien om kärlek, hyreskontrakt, religion och skulder i detta nummer.

Göran fick till sist behålla sin lägenhet. Låt oss också hoppas att entusiasmen och uthålligheten hos ungdomarna i Tallbohov vinner över klottrarna. Och att förnuftet segrar över Kim Jong-Un.

Men varför bara sitta och hoppas? Ge i stället våren lite hjälp på traven. Det finns tusen och ett skäl att ordna en fest – det kan vara en lika bra taktik som såpa och svinto mot klottrare eller svalkande likgiltighet mot en ung diktator! Vi vet hur du ordnar en riktigt lyckad fest.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.