Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Julen förstörd – min gran har pyspunka

Under femton års tid låg det där, prydligt ihoprullat under sängen. Ett femtio meter långt klätterrep som skulle räcka för att fira ned sig från fönstret om det blev akut. Men hur skulle jag få med mig tre små barn? Flyktplanerna blev alltmer hjältemodiga ju längre natten led.

Vad jag skulle fly ifrån? Elden, förstås! Det har alltid varit min stora skräck att det ska börja brinna. Kanske har en pappa och en bror som älskar eld (nu pratar jag våreldar, skräpeldning och en och annan svedd äng) bidragit.

Jag har gått alla brandkurser som finns – ändå är det jag som drar med en arbetskamrat rakt in i röken när det börjar brinna på kursgården. Eller klär på mig oändligt långsamt och sen tar hissen ned med barnen när brandlarmet går i skyskrapehotellet i New York.

Särskilt nu under adventstider när brandfaran är så stor. Repet ligger förstås kvar trots att jag numera har lägenhet i markplan.

Någon riktig jul blir det ändå inte för mig i år – min gran har fått pyspunka. Det började redan förra året. När jag tassade ut i vardagsrummet på juldagsmorgonen hängde toppen som en vissnad tulpan. Efter åtta jular tillsammans är det dags för oss att gå skilda vägar.

Så i år blir det barr. Barnen har krävt det länge, och jag ger mig (men i smyg tänker jag skaffa en ny uppblåsbar vän).

I detta nummer berättar vi också om familjen Brmli i Israel som betalar halva lönen i hyra. I det ockuperade grannlandet Palestina är det nästan omöjligt att få en bostad alls. Så orättvist kan livet te sig.

Från oss alla på Hem & Hyra till er alla kära läsare: En riktigt lugn, varm och skön jul!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.