Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Regeringens åtgärder missar landets tre miljoner hyresgäster

Marie Linder

Fler och fler hyresförhandlingar börjar nu bli klara. Runt om i Sverige arbetar Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda hårt för att nå så rimliga överenskommelser som möjligt. Det är verkligen tuffa förhandlingar speciellt när utgångsbuden är 12 procent. Helt orimliga nivåer.
Vi vet att fastighetsbranschen har haft många goda år och borde ha sparat i ladorna för den ekonomiska ­vintern vi befinner oss i. Det är inte rimligt att Hyresgästerna ska tvingas betala för bolagens risktagande. Vi fortsätter vi ta vårt ansvar genom att hålla emot de orimliga hyreskraven och kommer alltid att stå på hyresgästernas sida.

Många kommuner med brist på bostäder

Förutom höga hyreskrav så har den ekonomiska krisen också inneburit att bostadsbyggandet tvärnitat. Boverket prognoser visar att bostadsbristen kommer förvärras, och i byggbranschen förutspår man nu att de behöver varsla personal. I början på februari var jag därför med och protesterade med fackföreningen Byggnads i Stockholm.
I många kommuner är det brist på bostäder, bristen gör att ungdomar inte kan tacka ja till utbildningsplats och den nya gröna industrin får inte arbetskraft eftersom de inte har någonstans att bo. I andra kommuner är det, det omvända, här står lägenheter tomma, vilket också kostar pengar och belastar hyresgäster eftersom ­intäkterna från hyran behöver fördelas på hela lägenhetsbeståndet. Resultatet kan innebära eftersatt underhåll både i våra bostäder och runtomkring i våra bostadsområden.
Det krävs god planering för att säkerställa att behovet av bostäder matchar utbudet. Lösningen på problemet är en långsiktig och ansvarsfull bostadspolitik. Varför ska det vara så svårt att utforma statliga stöd till bostadsbyggande när det uppenbarligen går utmärkt att göra det till utbyggnaden av kärnkraft? I regeringsformen står det inskrivet att det allmänna har ansvaret för en trygg bostadsförsörjning, så vart är reformerna som på allvar tar tag i bostadskrisen?

Hyresgästerna får inget stöd

Krismedvetenheten verkar helt undgå bostadsministern som i stället för att bygga fler bostäder vill satsa på att göra det lättare att hyra ut i andra hand och öka ROT-avdraget. Regeringens åtgärder är inte bara otillräckliga, utan missar samtidigt landets tre miljoner hyresgäster, som inte får något stöd när våra lägenheter renoveras. Det är en orättvis fördelning som behöver rådas bot på.
Hyresgästföreningen har många förslag för hur vi kan ta itu med problemen på bostadsmarknaden. Vi kommer fortsatt att driva på för en aktiv bostadspolitik i hela landet. Det är viktigt, inte bara för landets hyresgäster, utanför hela vårt samhälle.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.