Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Sälj inte alla billiga lägenheter

Susanna Skarrie

Det handlar om en etta på 45 kvadrat i en förort till Stockholm. En ungdomsbostad med en hyra på över sextusen kronor i månaden. Inkomstkrav: 220 000 kr på årsbasis. Åldersgräns: 26 år. Knappast en rimlig möjlighet för en 25-årig dotter som pluggar. Sambons inkomst får heller inte räknas med så trots nio år i bostadskö blir det nitlott även denna gången. Om några månaderna stängs möjligheten till ungdomslägenhet och kön blir åter orimligt lång.

Så ser Bostadssverige ut för många, inte bara för unga och inte bara i Stockholm. Har du begränsad inkomst, projektanställning eller skulder så är det näst intill omöjligt att få en lägenhet i första hand. I stället blir det andrahandskontrakt med skyhöga hyror, fejkat inneboende (med posten ställd till mamma) eller – som så många – stanna kvar hemma alldeles för länge.
Den senaste trenden gör det inte lättare: var fjärde kommun planerar att sälja en del av sina billiga lägenheter för att i stället bygga nytt – och dyrt – eller renovera. Det visar vår undersökning av landets alla kommuner.
På Lidingö går man till och med ett steg längre och säljer hela allmännyttan. Vinsten av försäljningen går inte ens till nya bostäder utan till förskolor och infrastruktur. Motivet verkar rent politiskt – allmännyttan har spelat ut sin roll, säger kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

Malin Bergström och hennes sambo Tom Luukonen hyr i andra hand av Lidingöhem. Hon har blivit lovad ett förstahandskontrakt på bostaden – som hon och Tom delar med sina två små barn – när hennes skulder är avbetalda. Men nu säljs hela fastigheten och hon vet inte hur det kommer bli med kontraktet.
Malin är bara en av de som kommer i kläm när det rullar en ny försäljningsvåg över landet. Kanske helt i onödan, menar bostadsforskaren Martin Grander. Kommunerna verkar inte ens titta på alternativet att låna pengar i stället för att sälja sina billiga lägenheter. Varför?
Alla har rätt till ett bra hem, det verkar samtliga vara överens om. Det byggs mer än någonsin just nu. Ändå verkar det så svårt att bygga för just de som behöver det mest!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.