Annons

1 500 västsvenskar protesterade mot marknadshyror

Göteborg ​Närmare 1 500 västsvenskar demonstrerade på lördagen i ett kylslaget Göteborg mot marknadshyror och för att bevara hyrestaket. Manifestationen innehöll också en direkt uppmaning till alliansregeringen att slänga den kommande utredningen om allmännyttans villkor i papperskorgen.
Anförda av sambaorkestern a Bunda och under paroller som ”bygg fler hyresrätter”, ”marknadshyra inget för en arbetsmyra” och ”hyresrätt mer rätt än någonsin” tågade demonstranterna från Heden till Bältesspännarparken där korta appeller varvades med underhållning från bland annat Andra Generationen.
– Är det någon som vill betala mer i hyra, frågade Marie Dahlin från Hyresgästföreningens förbundsstyrelse retoriskt från talarstolen och fick ett rungande nej till svar.
– Om den kommande utredningen om allmännyttan får gehör är det stor risk att vi får marknadshyror i det här landet. Hyrorna ska bli efterfrågestyrda, allmännyttan ska sträva efter så höga vinster som möjligt och hyrestaket kommer att försvinna, fortsatte Marie Dahlin, som uppmanade regeringen att utveckla hyresrätten i stället för att avveckla den och att börja lyssna på hyresgästernas krav.
Erik Normark från ungdomsnätverket jagvillhabostad.nu påminde om att 1,2 miljoner unga är på väg ut på bostadsmarknaden de närmaste åren.
– Därför borde regeringen anta en mer konstruktiv plan för byggandet i stället för att som nu föra en ideologisk kamp för ägarlägenheter och marknadshyror, som inte kommer att öka byggnationen i den omfattning situationen kräver.
En av de många hyresgäster som trängdes i Bältesspännarparken var Maria Nellhed.
– Jag gick faktiskt hit mest för att lyssna på Andra Generationen men jag tycker samtidigt att det är jätteviktigt att hyresrätten får vara kvar och att hyrorna begränsas. Jag är jätteorolig för att det kommer att bli marknadshyror, det skulle definitivt inte vara bra för oss som bor i centrala Göteborg.
Stig Staaf hade åkt ändå från Ulricehamn för i delta i lördagens manifestation.
– Det har jag gjort för att vi ska slippa bo i tält i framtiden, sade han. Vi måste få Odell att ta tillbaka det här förslaget om marknadshyror och i stället slänga det i papperskorgen.
Samma uppmaning riktade också Håkan Andrén, regionordförande för Hyresgästföreningen i Bohus-Älvsborg-Skaraborg, som överlämnade närmare 4 000 namnunderskrifter, med krav på att bevara hyrestaket och säga nej till marknadshyror, till moderata riksdagsledamoten Inger René.
Hon å sin sida försäkrade att alliansregeringen visst vill värna om hyresgästernas trygghet men betonade att det samtidigt är nödvändigt att lägga om bostadspolitiken.
– Bostadskonsumenternas situation är ohållbar i dag, som ung vuxen ska man kunna leva ett vuxet liv. Men i dag låser bostadsmarknaden in människor, det blir omöjligt att flytta på grund av problemen att hitta en bostad och därför måste bostadspolitiken läggas om, sade Inger René, som däremot inte gick närmare in på vad en sådan omläggning skulle kunna innebära.
Lördagens manifestation var ett samarrangemang mellan Hyresgästföreningen Region Västra Sverige och Hyresgästföreningen Region Bohus-Älvsborg-Skaraborg. Samtidigt hölls liknande manifestationer runt om i hela Sverige.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.