Annons

1 700 i Helsingborg får ingen hyreshöjning

Nyheter Hyresgästföreningen och Helsingborgshem har slutit ett 2-årigt avtal. I år höjs hyrorna i genomsnitt med 1,4 procent och nästa med 1,6 procent. 1 700 hushåll får ingen höjning.

Då höjningen är differentierad enligt den så kallade Helsingborgsmodellen får cirka 1 700 lägenheter i år ingen höjning alls och 1 100 tre procent. Förutom att Helsingborgsmodellen har styrt höjs inte hyrorna i nyproduktion eller där stora renoveringsprojekt pågår, som på Närlunda.

Årets hyresförhandlingar har dragit ut på tiden hushållen kommer att få betala höjningen retroaktivt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi var beredda att göra upp redan i december men inte de, säger Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

– Vi är inte unika, det har varit sent i hela landet. Vi hade olika förväntningar och det tog i år helt enkelt längre tid att komma överens, säger Karin Gjörtler, ansvarig för förhandlingarna på Helsingborghem.

Helsingborgshem yrkande låg på 2,8 procent och landar nu alltså mycket lägre.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Helsingborgshem tryckte på att de vill höja underhållet rejält, det är ju bra men kan inte dra iväg för mycket. Vi enades till slut om det här var en bra nivå.

Helsingborgshem är inne i en mycket expansiv period. Enligt bolagets Affärsplan 2014 ska över 500 lägenheter byggas om och cirka 350 byggas nytt.

– Det spelar in men samtidigt har de ju sålt delar av sitt bestånd till Rikshem för att få fram kapital till underhåll och nyproduktion, säger Peter Olsén.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Han tycker att det var bra att avtalet blev 2-årigt.
– Det var ett sätt att lösa upp knuten i förhandlingarna. Det skapar också bättre förutsättningar både för bolaget och hyresgästerna. Båda vet nu vad som gäller framöver.

Annons

Helsingborgshem är av samma åsikt.

– Genom tvåårsuppgörelsen har vi nu bättre möjligheter att planera våra kommande underhållsprojekt, säger Karin Gjörtler.

Här kan du läsa om förra årets förhandling och mer om hur Helsingborgsmodellen påverkar förhandlingarna. Det var tänkt att parametern service skulle påverka årets hyror, det har inte skett.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.