Annons

111 kronor mer i månaden för en trea hos Växjöhem

Växjö ​I dag kom Växjöhem och Hyresgästföreningen överens i hyresförhandlingarna. Liksom för kommunens andra två bostadsbolag blev det en uppgörelse på två år.  I genomsnitt höjs Växjöhems hyra med 2,2 procent från 1 februari och ytterligare 2,4 procent nästa år.

​Hyreshöjningen från 1 februari motsvarar 111 kronor i månaden för en lägenhet på 72 kvadratmeter. Hyreshöjningen 1 januari 2012 motsvarar 124 kronor i månaden för samma lägenhet.

Att parterna enats om ett avtal på två år för Växjöhem, precis som för Hyresbostäder och Vidingehem förklaras i att det ger arbetsro.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det handlar om att få ett lite längre perspektiv på saker och ting, säger Inge Karlsson, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Enligt Inge Karlsson ser framtiden ljus ut.

Annons

– Vi börjar se slutet på underhållet. Växjöhem har ju sålt bort en del av underhållet och hoppas få använda vinsten till underhåll, det gäller bara att få grönt ljus för det från moderbolaget VKAB. Det är 3-4 år kvar sedan är underhållsbiten klar. Så det ser ljusare ut. Som hyresgäst hos Växjöhem tror jag man kan se ljust på framtiden, säger Inge Karlsson.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Bakom höjningen ligger ökade kostnader för främst fjärrvärmen samt räntekostnader. Växjöhem yrkade på att få höja med 3,4 procent inför förhandlingarna.

– Förhandlingarna genomfördes på ett bra sätt. Vi hittade en gemensam nämnare och fann ett gemensamt resultat ganska fort, säger Inge Karlsson.

Annons

Vi har utan framgång sökt Växjöhems vd Christina Nyquist.

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.

Växjöhem förvaltar drygt 6 000 lägenheter i Växjö tätort.

Fakta: Hyreshöjningar 2011 i Kronoberg

Hyresbostäder: 1,95 procent
Växjöhem: 2,2
Vidingehem: 2,25
Kommunhus: 2,25
Lessebohus: 2,53
Uppvidingehus 3,69

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.