HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

113 döda i bränder under 2017

Nyheter I fjol dog 113 personer i bränder, en liten ökning jämfört med 2016. Det visar preliminär statistik. Lista län för län.
Foto: Wikimedia commons
Brandambassadörer ska sprida kunskap på Råslätt.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tagit fram preliminära uppgifter över antalet omkomna i bränder under 2017. Siffrorna visar på en liten ökning, 113 personer omkom ifjol jämfört med 106 personer under 2016.

De flesta dödsbränder sker i bostäder. Mellan åren 1999 och 2015 inträffade 80 procent av dödsbränderna i bostadshus. De flesta som drabbas är män och den vanligaste kända orsaken, omkring en fjärdedel, är rökning.

Läs ocksåDörrknackning mot dödsbränder

Per Karlsson, brandingenjör på MSB, betonar att statistiken är preliminär och att det inte går att prata om trendbrott när siffrorna skiljer sig så lite mellan åren. Det finns en vision om att antalet döda och svårt skadade i bostadsbränder ska minska med en tredjedel fram till 2020 jämfört med tio år tidigare.

– Där är vi inte än. Samtidigt ska vi inte glömma bort att befolkningen ökat kraftigt. Det absolut viktigaste för att skydda sig är att ha fungerande brandvarnare, säger Per Karlsson.

Här inträffade dödsbränderna

Län Döda i bränder
Blekinge 2
Dalarna 3
Gävleborg 4
Halland 4
Jämtland 4
Jönköping 2
Kalmar 1
Kronoberg 5
Norrbotten 4
Skåne 12
Stockholm 24
Uppsala 7
Värmland 5
Västerbotten 2
Västernorrland 8
Västmanland 4
Västra Götaland 15
Örebro 2
Östergötland 5
Totalt antal döda 113

Källa: MSB

Läs också Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring Leylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.