HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dörrknackning mot dödsbränder

Nyheter Under 2016 omkom 108 personer i bränder i Sverige, de allra flesta i bostadsbränder. Det är en liten minskning, men långt ifrån de uppsatta målen. Nu kanske en brandman kommer att knacka på din dörr.
En man miste livet när ett hyreshus i Vallentuna brann i höstas. Det vara bara en av drygt 100 dödsbränder i fjol.

December 2016 blev en mörk månad när det gäller dödsbränder. 20 personer omkom, vilket var fler än någon enskild månad de senaste åren.

Totalt dog 108 personer i bränder i fjol, enligt preliminära siffror från MSB, Myndigheten för skydd och beredskap. Det är ungefär som genomsnittet de senaste tio åren.

Läs ocksåIngen minskning av dödsbränder

– Siffrorna kan variera lite mellan enskilda år, men långsiktigt är det ändå en nedgång i antalet döda. Befolkningen ökar ju också, säger Mattias Strömberg, olycksutredare på MSB.

Hur stor andel som var bostadsbränder 2016 vet man ännu inte, men det brukar ligga runt 80-90 procent.

Sverige har en nollvision när det gäller dödsbränder. Efter ett regeringsuppdrag tog MSB fram en nationell strategi 2010 med tydliga delmål för att nå dit. Ett var att antalet döda och allvarligt skadade i bostadsbränder skulle minska med en tredjedel fram till 2020.

Annons
Läs ocksåHär är lägenhetsbränder vanligast

Det målet ser ut att bli svårt att nå.

– Då var självslocknande cigaretter på väg att lanseras och det fanns tecken på att de skulle vara mer effektiva än de visade sig bli. Det såg helt enkelt mer lovande ut på papperet än i verkligheten. Nu får vi i stället lita mer på andra förebyggande insatser, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Det handlar bland annat om allmänna informationskampanjer, som uppmaningen att testa sina brandvarnare i början av december varje år, och riktad hjälp till särskilt utsatta personer.

Läs ocksåDödsbränder ökar trots säkrare cigaretter

– Vanligt brandskydd bygger på att du är alert och kan agera, släcka elden eller ta dig i säkerhet om det brinner. Men allt fler bor kvar hemma fast man kanske är sängbunden, dement eller rörelsehindrad. Om de får ett individanpassat brandskydd kan det göra stor skillnad, men det är ganska kostsamt och det är inte självklart vilken kommunal förvaltning som har ansvaret. Det krävs att man samarbetar och har resurser för detta.

En tredje satsning är nu på väg att lanseras på bredare front under 2017. Det handlar om att brandmän gör hembesök i bostadsområden där man kan se att det är fler bostadsbränder än vanligt. De ska knacka dörr och prata med de boende om brandrisker och brandskydd.

Annons

– England är föregångare med den modellen och där har den haft god effekt. Här i Sverige har det inte gjorts i stor skala förutom i Malmö-Lund-området, men nu har en mängd räddningschefer kommit överens om att satsa på hembesök. Vi förväntar oss att det blir en kraftig ökning av den aktiviteten i år, säger Anders Lundberg.

Läs också om brandskydd i möbler här.

 

Fakta: Dödsbränder 2016
Län Antal bränder Antal döda
Stockholm 20 21
Västra Götaland 15 15
Skåne 12 12
Gävleborg 7 7
Västernorrland 7 7
Dalarna 5 5
Halland 5 5
Kronoberg 5 5
Östergötland 5 5
Värmland 2 5
Södermanland 4 4
Örebro 4 4
Jämtland 3 3
Västerbotten 3 3
Västmanland 3 3
Blekinge 2 2
Jönköping 2 2
Kalmar 1 1
Uppsala 1 1
Läs också Gamla och fulla dör oftare i bostadsbränder 104 döda i bränder - riskgrupper studeras Anlade bränder och stal ström – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.