Annons

14 200 unga vuxna i Malmö och Lund vill ha egen bostad

Malmö Hyresgästföreningen presenterade idag en rapport med dystra siffror över unga vuxnas boende i Malmö och Lund.
Foto: Kristina Wahlgren
, , , , ,

Mindre än varannan ung vuxen i Malmö och Lund har idag en alldeles egen bostad. I stället bor unga vuxna, det vill säga vuxna mellan 20 och 27 år, hemma hos sina föräldrar, i kollektiv, i studentlägenhet, i andra eller tredje hand eller helt enkelt på en soffa hos någon de känner. Det visar rapporten ”Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo?” som presenterades i sin helhet idag för ett trettiotal åhörare genom en hearing på Moriskan i Folkets park i Malmö. 

Av de unga vuxna i gruppen som undersökts som faktiskt lyckats att få en egen bostad har fått det genom kontakter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är kul. För dem som har kontakter. Men ingen ska behöva vara beroende av kontakter för att få tak över huvudet. Det visar hur viktiga de kommunala bostadsförmedlingarna är, säger Karolina Limoine , utredare på Hyresgästföreningen.

En femtedel av unga vuxna får ekonomisk hjälp av sina föräldrar. Och 6 300 unga vuxna i Malmö och Lund bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar, visar rapporten. Men de färska siffrorna stötte på patrull på hearingen. Lars Bergwall (C), lokalpolitiker från Lund, menade att boende i studentbostad borde räknas som ett eget boende.

Annons

– Att studentbostäder inte räknas som en egen bostad förvränger all statistik som rör Lund, menade han.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Karolina Limione höll inte med.

– Vi har med studentbostäder eftersom de har en villkorad besittningsrätt. Du måste vara student för att få bo helt enkelt. Så fort du slutar studera måste du flytta och det skapar en stor oro hos många studenter. Många fortsätter att studera bara för att få en bostad, svarade Karolina Limione.

Annons

Läs mer:

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

290 000 unga saknar egen bostad

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.