HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Socialtjänsten utreder och fattar beslut om hyresskulder

Helsingborg Ingela Edman står inför risken att bli vräkt. Socialen är hennes sista räddning. Hur ser deras insatser ut?
Foto: Gry Ellebjerg

Hem & Hyra har skrivit om 54-åriga Ingela Edman som står inför risken att bli vräkt. Orsaken är en hyresskuld på 15 000 kronor. Hon har ingen annan att vända sig till än socialen som just nu utreder hennes ansökan om betalning av hennes hyresskuld.

Socialtjänsten går aldrig in och kommenterar enskilda fall, men Karin André, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad, har sagt ja till att svara på några generella frågor.

Läs också15 000 kronor från att bli vräkt

Ingela Edman har en hyra på 7 445 kronor men socialtjänsten har en hyresnorm på 6 250 kronor. Hur fungerar det?

– Vi har en högsta godtagbar hyra utifrån storlek på hushåll. Om man har en för hög hyra enligt vår hyresnorm, kan man få en frist under sex månader för att hitta ett billigare boende. Under de här sex månaderna får man pengar till sin faktiska hyra. Men man måste visa att man gör vad man kan för att hitta ett annat boende och så bedömer vi om det anses vara tillräckligt. Det gäller att vara aktiv utifrån sin förmåga.

Ingela har betalningsanmärkningar och har än så länge inte lyckats hitta en hyresvärd som godkänner henne som hyresgäst. Hur ser ni på det?

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

– Vi är väl medvetna om hur boendesituationen ser ut. Om man mister ett förstahandskontrakt är vägen tillbaka till ett nytt förstahandskontrakt väldigt lång. Vi tittar på olika saker som har detta hänt många gånger tidigare? Om svaret är ja, då är det kanske inte bara en pengafråga. Man kanske behöver ett annat stöd för att kunna behålla sitt boende.

Finns det planer på att samordna de olika myndigheternas ersättningar?

– Det är en svårt när det kommer ersättningar och bidrag från olika håll. För många år sedan pratades det om att ha en ingång där all hjälp samordnas. Tidigare har det även funnit diskussioner kring medborgarlön. Men det här är politiska frågor och vad jag vet är dem inte aktuella.

Läs ocksåDärför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Betalar socialen hyresskulder?

– Man har rätt att söka bistånd till sina hyresskulder. Vi utreder det utifrån individens situation och tar hänsyn till vad personen själv har gjort för att hitta en lösning. Om vi har fått in alla uppgifter vi behöver brukar handläggningstiden vara max tio dagar.

Vad är ditt råd till en person i Ingelas sits?
– Det gäller att jobba på flera spår. Både tänka på akuta lösningar och på mer långsiktiga. Har jag en familjemedlem eller vän jag kan bo hos? Kan jag söka boenden här och i andra kommuner? Har jag vänt mig till privata fastighetsägare? Vi möter personer som byter lägenhet trots att de har betalningsanmärkningar. Det är inte enkelt men det kan gå.

Läs också Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.