Annons

20 kronor lägre hyra efter borttagna tvättstugor

Karlstad Hyresgästerna i Våxnäs i Karlstad får hyran sänkt med 20 kronor i månaden för de borttagna tvättstugorna. En av tvättstugorna blir dessutom kvar och ska anpassas för allergiker.
Hem & Hyra har tidigare berättat att den kommunala hyresvärden KBAB brutit mot reglerna genom att ha beslutat att ta bort tvättstugor utan att ha förhandlat om detta med Hyresgästföreningen.
 
Under onsdagen hölls en förhandling i efterhand.
Hyresgästföreningen och KBAB kom överens om att de borttagna tvättstugorna ska medföra en hyreskompensation på 240 kronor per år för de hyresgäster som bor i hus där tvättstugor tas bort.
 
Det betyder en hyressänkning med 20 kronor per månad. Trots den ringa summan, är Hyresgästföreningen nöjd med överenskommelsen.
– Ja, jag är nöjd. Sett ur vår synvinkel fick vi ut mycket bra ur förhandlingen, säger Örjan Arvidsson som är ordförande i föreningsstyrelsen.
 
På vilket sätt är du nöjd, 20 kronor per månad är ingen stor sänkning?
– Nej, men det är ganska rättvist. Vi har fördelat de cirka 40 000 kronor per år som KBAB tjänar på att stänga tvättstugorna mellan de hyresgäster som mister sina tvättmöjligheter, säger Örjan Arvidsson.
 
Genom KBAB kommer hyresgäster att erbjudas köpa tvättmaskiner till rabatterat pris.
– Det betyder inte att hyressänkningen blir en fullgod ersättning för den som köper egen tvättmaskin. Men man måste också vara realist. När det bara är 15-20 procents beläggning i tvättstugorna måste några tas bort.
 
Att hyresgästföreningen är nöjd beror även på att man genom förhandlingen räddade två tvättstugor. En av dem ska allergianpassas. Det är antagligen den första allergitvättstugan i Värmland. I överenskommelsen bestämde man även att hyresgästerna i området ska få en övernattningslägenhet som de kan hyra när de har gäster på besök.
 
Vad som ska göras av övriga lokaler som blir tomma när tvättstugorna blir färre är inte klart.
– Det finns så många idéer att vi ska initiera en arbetsgrupp i området som får arbeta med vad som ska göras mer och vad som är möjligt. Klart är i varje fall att lokalerna tillhör hyresgästerna. Vi ville få det inskrivet i protokollet, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anders Kvist.
 
Debiteringen har införts i hela KBAB:s bestånd: tror du att tvättstugor kommer att tas bort i fler områden?
– Jag kan tänka mig att det blir så där de märker en överkapacitet. Om bara en femtedel av tvättiderna används är inte det något som gagnar hyresgästerna heller. Det är ju de som får betala på sin hyra för att tvättstugorna finns, säger Anders Kvist.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.