HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

25 år efter maktstriden – jubileum för hyresgästföreningen HUS

Uppsala Två konkurrerande styrelser och polisutryckningar till årsmöten. Grunden för dagens HUS (Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder) lades under dramatiska former. I morgon, fredag, firar föreningen sitt 25-årsjubileum.
Foto: Petra Marandi Roos
Anja Z Andersson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen med ansvar för HUS och Georg Hardt, med ett dramatiskt förflutet i HUS, förbereder sig för fredagens jubileumsfirande.

Föregångaren till HUS – Förenade Förtroenderåden (FF) – låg i början av 1990-talet i en utdragen strid om hyrorna hos Studentstaden. Studentbostadsstiftelsen ville höja hyrorna kraftigt för att ha råd att göra något åt det eftersatta underhållet, men FF höll emot. 1994 tvingades Studentstaden att ställa in sina betalningar och hotades av konkurs.

Under samma period växte kritiken mot FF:s styrelse bland hyresgäster hos Studentstaden. En av dem som ville se en förändring var Georg Hardt, numera stabschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle. Han var i början av 1990-talet student och engagerad i sin lokala hyresgästförening i Flogsta, Förtroenderådet i Hamberg. När den gamla styrelsen där sköt upp att ordna årsmöte använde han och ett gäng andra studenter sig av regeln i stadgarna som sa att minst 15 hyresgäster på eget initiativ kunde kalla till årsmöte.

Läs ocksåMitthem firar 25 år som hyresvärd

– Vi tyckte att det gamla gardet agerade odemokratiskt, säger Georg Hardt.

Enligt Upsala Nya Tidning deltog 170 hyresgäster i Hamberg i årsmötet. Polis kallades till platsen när stämningen blev hätsk. Det tog tre timmar bara att utse ordförande, sekreterare och två justeringspersoner för mötet. Hela den gamla styrelsen byttes ut och Georg Hardt utsågs som en av två representanter för Hamberg i FF centralt.

Till årsmötet för FF centralt dök dock både representanter för den nya och gamla styrelsen för Förtroenderådet i Hamberg upp och mötet kunde inte genomföras. Georg Hardt och en till person vände sig till tingsrätten, som förbjöd representanter för den gamla styrelsen att utge sig för att representera Förtroenderådet i Hamberg, mot ett vite på 10 000 kronor.

Läs ocksåVästerås firar 100 år med Hyresgästföreningen

De som ville byta ut den gamla styrelsen gick till slut segrande ur maktstriden. Georg Hardt valdes till ny ordförande för FF.

Annons

Under natten efter årsmötet åkte en del mötesdeltagare till FF:s kontor, och polisen ryckte ut. FF:s ombudsman beskrev det i UNT som ett inbrottsförsök. Ett trettiotal personer bråkade, enligt tidningen, om vem som skulle ha nyckeln till lokalen.

– Jag blev intervjuad av UNT dagen efter utanför lokalen. Mitt under intervjun kom polisen igen. Ombudsmannen hade suttit inne i lokalen och trott att vi gjorde inbrott. Allt var väldigt märkligt. Jag var aktiv i brukshundsklubben då och kände igen en av polisens hundar, som hade utsetts till årets polishund 1993 och hette Devil, säger Georg Hardt.

Läs ocksåBo centralt poppis bland Halmstadpolitiker – och i villa

Han var ordförande i FF i två år och sen anställd som ombudsman hos föreningen, som då hade bytt namn till HUS.

HUS har haft flera informationsblad och tidningar genom åren. Fiskpinnar i brödrost, den studentdrivna puben Sernanders krog och ”husdjur” som kackerlackor har varit några ämnen som tagits upp.

Både han och Anja Z Andersson som har jobbat för HUS sen 2004 tycker att föreningens största förändring sen 1990-talet är att den har professionaliserats.

– På min tid var vi ju mer omstörtare än förvaltare. Om jag skulle bo hos HUS i dag skulle jag känna mig tryggare än på nittiotalet. Då var det nog många som uppfattade det mest som bråk och tjafs. Nu har HUS lyckats få till både kontinuitet och förnyelse, säger Georg Hardt.

Annons

När Anja Z Andersson började som kanslist på HUS jobbade även en ombudsman för föreningen. Nu har HUS inga egna anställda utan representeras av förhandlare, jurister och boendeutvecklare på Hyresgästföreningen genom ett samarbetsavtal.

– Vi har jobbat stenhårt för att utveckla samarbetsavtalet, för att få till en stabilitet för våra medlemmar, säger Anja Z Andersson.

På fredagskvällen firas 25-årsjubileet med en middag på Kalmar nation.

– Vi har försökt hitta de som var med i den första styrelsen som grundade HUS och andra gamla aktiva och tjänstemän, säger Anja Z Andersson.

Läs också Hyresrätter vanligast i Helsingborg - men toppolitikerna bor i villa Bengt berättar Vingåkershems historia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.