Annons

Bo centralt poppis bland Halmstadpolitiker – och i villa

Halmstad Många toppolitiker bor på Väster men endast en på folkrika och hyresrättsdominerade Andersberg. De flesta bor i hus. Det visar Hem & Hyras granskning i Halmstad.

Väster, Centrum och Nissastrand. Det är bostadsområden som många av Halmstads politiker bor i. Endast ett toppnamn bor på Andersberg, som är en del av det så kallade miljonprogrammet. Endast två politiker bor på Vallås som har en befolkning på cirka 6 000.
Hem & Hyra har granskat de största partiernas tio toppkandidater till kommunfullmäktigevalet i september. Vi har därmed kartlagt 80 politikers boenden.
De flesta bor i hus eller radhus trots att hyresrätten är den vanligast boendeformen i Halmstad. 46 toppkandidater bor i villa, 6 i bostadsrätt och 28 i hyresrätt
Daniel Nilsson Brodén är en av dem som bor i hyresrätt. Han är Vänsterpartiets andranamn på partiets valsedel och bor på Söder hos det kommunala bostadsbolaget.

Spelar det någon roll om politiker bor på Andersberg eller i välmående Frösakull?
– Absolut spelar det roll var politiker bor. Bor du på Andersberg möter du människorna där i deras vardag. Bor du i Frösakull är det mycket svårare att sätta sig in i hur den ser ut, säger Daniel Nilsson Brodén (bilden).
Hans parti har i undersökningen flest boende i hyresrätter, sex stycken. Minst har moderaterna där endast en person bor i hyresrätt bland de tio främsta namnen på valsedeln.
Halmstad har en befolkning på cirka 100 000 och enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns här cirka 22 500 hyreslägenheter, 5 500 bostadsrätter och 20 000 hus.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skulle de politiska frågorna se annorlunda ut om fler bodde i hyresrätt?
– Bostadspolitiken skulle nog det. Till exempel skulle fler driva frågan om att det måste finnas hyror som vanligt folk har råd att betala.

Evalena Agertoft, enhetschef på Hyresgästföreningen, tror att det finns flera orsaker till att politikerna framför allt bor i villor snarare än i hyreslägenheter.
En kan vara att många har nått en ålder där man är ekonomiskt etablerad och har hunnit göra en bostadskarriär.
– Alla politiker borde dock ha ett brett och långt perspektiv när det gäller bostadspolitik, det är deras skyldighet. Deras barn kommer också att vilja flytta hemifrån och själva kommer de kanske en dag att vilja flytta från sina hus för ett bra och enklare boende, säger Evalena Agertoft

Annons
Fakta: Så gjordes undersökningen

• Vi har kartlagt de tio namn som toppar partiernas valsedlar för kommunfullmäktige i alla större partier. Totalt 80 lokala politiker ingår i undersökningen.

• Uppgifterna om adresser och boendeform har hämtats från Valmyndigheten, folkbokföringen och hitta.se.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.