Annons

Västerås firar 100 år med Hyresgästföreningen

Västerås Hyresgästföreningen i Västerås fyller 100 år i år. Det firas med tre stora födelsedagskalas. Det första i Bäckby nu på söndag.
Ordföranden Linn Wegemo bjuder in till hundraårskalas. Foto: Privat.

Hyresgästföreningen grundades i Nynäshamn 1915. Tre år senare startades en lokalavdelning i Västerås som en av de första i landet.

Vad betyder det att ha funnits i 100 år som förening?
– Det betyder att vi samlat på oss massor av erfarenhet och är duktiga på att engagera hyresgästerna, säger ordföranden Linn Wegemo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur firar ni?
– Med tre födelsedagskalas tre söndagar i följd. Först nu på söndag i Bäckby. Därefter blir det fest på Skallberget och i Stentorpet.

Vad händer på hundraårskalasen?

Annons

– Vi bjuder på tårta. Dessutom blir det femkamp, fiskdammar, tipspromenad, pyssel och lite annat smått och gott. Väldigt traditionellt födelsedagsfirande med andra ord.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Vad ägnar sig Hyresgästföreningen i Västerås åt just nu?

– Vi har mycket fokus på det lokala engagemanget ute i områdena genom att stötta arbetsgrupper av olika slag. Vi förbereder också en stor inspirationsdag för alla aktiva medlemmar.

Annons

Finns föreningen kvar om ytterligare 100 år?

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Ja, absolut. Bostadsfrågan kommer alltid att vara aktuell. Att bo bra och ha det tryggt och trevligt omkring sig är viktigt även om 100 år. Hyresgästföreningen behövs då också.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.