Annons

27 av 32 kommunala bostadsbolag i Skåne styrs av män

Landskrona Etnisk svensk man i övre medelåldern. Så ser den typiske vd:n ut i ett kommunalt bostadsbolag i Skåne. Av 32 bolag är det endast fem som har kvinnor på vd-posten.

Burlövsbostäder, Trelleborgshem, Österlenhem, Landskronahem samt Höörs Byggnads AB är de bostadsbolag som har kvinnor som vd:ar. De övriga 27 i Skåne har män.

De som tillsätter vd-tjänsterna är bostadsbolagens styrelser. Torkild Strandberg (FP) är ordförande i Landskronahem.Han tror att huvudförklaringen till den sneda könsfördelningen beror på att bygg- och fastighetsbranschen av tradition varit manlig.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Eftersom det av tradition är manliga arenor faller det sig naturligt att se en man i den positionen. Det finns fler män att välja bland som uppfyller de kompetenskrav man letar efter.

Vilken utbildning bör en vd ha?

– Ekonomisk kompetens. Någon form av utbildning eller erfarenhet som rör ledarskap, fastigheter och byggfrågor.

Läs ocksåSparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästernaChristina Rundkvist och Gabriel Olaurim är några av de hyresgäster som reagerat starkt på att deras hyresvärd ska betala flera miljoner kronor till sin sparkade vd.

Av 32 kommunala bostadsbolag är det bara fem kvinnor på vd-posten. Är det så krasst att kvinnor helt enkelt saknar kompetensen?

– Nej, absolut inte. Jag tror inte det handlar om den formella kompetensen utan om nedärvda kulturer och strukturer. Jag tror att vi omedvetet och av gammal vana letar efter män på de här positionerna.

Annons

Åtgärder?

Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.

– Vi som tillsätter vd-posterna måste bli medvetna om att det finns duktiga kvinnor för de här uppdragen. Det är en stegvis process. Ser vi 25 år bakåt i tiden tror jag inte det fanns en enda kvinnlig vd, så det går framåt.

Göran Sevebrant (M) är ordförande i ABK: styrelse i Kristianstad. Han tror som Torkild Strandberg att förklaringen till den manliga dominansen har att göra med att byggbranschen av tradition varit männens område.

– En vd i ett kommunalt bostadsbolag har ofta en bakgrund från byggbranschen.

Diskuterar ni kön, ålder eller etnicitet i styrelsen?

– Ja, det gör vi. För ABK:s del kan vi se att det är mansdominerat på förvaltningssidan och kvinnodominerat på de administrativa poster. Vi försöker arbeta med detta. När vi rekryterar ny personal uppmanar vi kvinnor och personer med olika etniska bakgrunder att söka.

Vilka andra åtgärder behöver göras?

Annons

– Jag tror det handlar om att få in fler kvinnor i ledningsgrupperna så att man kan jobba internt med rekrytering. Då blir det lättare att få in fler kvinnor som kandidater till vd-tjänsten.

Helene Ahl, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Jönköping, har forskat om kvinnors företagande ur ett genusperspektiv. Hon är inte ett dugg förvånad över den manliga dominansen.

– Bostäder och byggande är av tradition ett manligt yrke. Det finns en vana att ha en man på de här positionerna och då är det lätt att välja en man igen.

Men till skillnad från Torkild Strandberg vill Helene Ahl se mer konkreta åtgärder. Hon menar att kommunerna måste agera aktivt för att få fler kvinnor på chefspositioner.

– Ett sätt är att i bolagens jämställdhetspolicy sätta upp tydliga mål om en jämn könsfördelning bland anställda.  Styrelserna kan uppmana kvinnor att söka vd-tjänsterna och använda sig av positiv särbehandling.

Läs också Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.