HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

28-åring satsar sina pengar på att bygga lägenheter

Skåne Läs varför Jakob, 28, struntar i att leva lyxliv för sina aktiepengar. Han bygger i stället bostäder åt ungdomar.
Jacob Karlsson har sina rötter i Hässleholm. När han väl har byggt något vill han inte sälja det, inte minst därför passar hyresrätter honom bäst. Foto: Petra Martinsson

Redan som 22-åring började skånska Jacob Karlsson handla med fastigheter. Nu bygger han själv. K-fastigheter äger i dagsläget 500 lägenheter och 300 är på gång. Aktuella är 140 studentlägenheter på söder i Helsingborg. Filosofin är hög kvalitet och det ska byggas så billigt det bara går.

Nu är du 28 år. Varför vara byggherre av alla yrken?
– Redan som liten byggde och snickrade jag. Det har alltid intresserat mig. Jag skapar och rent visuellt kan jag se vad jag åstadkommer.

Läs ocksåNästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: "Inte hållbart"Gustav Olsson

Varifrån får du pengarna?
– Alla har sina intressen och mina har varit aktier och fastigheter. I många år har jag också lagt ner extremt hårt arbete och sparat pengar. Jag jobbade under hela studietiden och jag visste hela tiden att det var detta jag ville göra när jag hade gått ut. Sedan började jag i liten skala. Nu är vi också två delägare och bankerna, som lånar ut pengar, tror på oss.

Nu när det flyter, kan du leva gott?
– Vi kommer aldrig att göra en aktieutdelning, vi gör inte detta för pengarna. All eventuell vinst återinvesteras i bolaget. Jag tar ut en lön men den är nog lägst av allas.

Varför denna satsning på hyresrätter?
– När jag lägger ner så mycket tid på något vill jag inte sälja det. Jag är nog också en samlare. Det kan väl hända att vi någon gång kommer att sälja en fastighet men vi bygger för att behålla.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Du vill bygga så billigt det går, ja hur  går det?
– Alla kan bygga för 55+ som sålt sin villa och vill ha sjöutsikt. Det vi till exempel nu gör när vi bygger studentbostäder i Helsingborg är mer en utmaning. Kvaliteten ska behållas samtidigt som hyrorna ska vara låga. Men det triggar oss. Vi jobbar stenhårt med att hålla nere byggkostnaderna.

Så, kan ni bygga billigare än andra?
– Vi prövar och ifrågasätter alla beprövade sätt och förstudierna får ta tid, vi är alltså nere på bult- och bricknivå. Det har de stora byggbolagen inte tid med. Det är en konservativ bransch och de gör som de alltid har gjort.

Du var ung när du började och är ju inte lastgammal nu heller. Har det varit svårt att bli tagen på allvar?
– I början när vi gick till någon kommun och ville köpa mark kunde det vara det, men det har inte varit så svårt som man kan föreställa sig.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

Jag tror också att vi, eftersom vi förstod att vi kunde mötas av den attityden, var mer förberedda än vi annars hade varit. Vi hade gjort vår läxa och vann trovärdighet.

Fakta: Jacob Karlsson

 

Ålder: 28 år.

Bor: I ett egetsnickrat hus i Hässleholm.

Fastighetsägare: Äger och förvaltar 500 lägenheter på tolv olika orter, framför allt i Skåne. 300 byggnationer på gång.

Bolaget: Sedan 2011 driver Jacob K-fastigheter med fastighetsägaren och Balders vd Erik Selin.

Bästa semestern: Någonstans i Sverige, helst vid kusten. .

Läs också Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.