HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

3 av 10 hyresgäster i länet under gränsen för ”relativ fattigdom”

Örebro 29 procent av hyresgästerna i Örebro län tjänar så lite att de hamnar under gränsen för vad EU kallar för ”relativ fattigdom”, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen region Mitt. Samtidigt betalar hyresgäster mest för sitt boende.
*"Låg inkomst" är SCB:s begrepp för att ha en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianen i landet, vilket motsvarar EU:s begrepp "relativ fattigdom". I Sverige 2015 innebar detta knappt 12 000 kronor i månaden i disponibel inkomst (lön efter skatt + bidrag) för en ensamstående person.

Det är i samband med att Hyresgästföreningen region Mitt arrangerar en bostadskongress i Örebro i dag, tisdag, som regionen presenterar en rapport om ekonomiska skillnader mellan olika boendeformer. Temat för kongressen är ”bostadshälsa” och flera av talarna kommer att ta upp kopplingen mellan just ekonomi och hälsa.

– De som har god ekonomi mår bättre både fysiskt och psykiskt. Forskning visar att det kan skilja sju år i genomsnittlig livslängd mellan rika och fattiga bostadsområden, säger Helena Frisk, ordförande i Hyresgästföreningen region Mitt, i ett pressmeddelande.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Med ”relativ fattigdom”, eller ”risk för fattigdom”, som det också kallas av EU, menas att ha en disponibel inkomst (lön efter skatt + bidrag) som är lägre än 60 procent av medianen i landet. I Sverige innebär det för 2015, som siffrorna i rapporten gäller, knappt 12 000 kronor i månaden för en ensamstående person, eller 29 000 kronor i månaden för ett par med två barn. SCB kallar detta för ”låg inkomst”.

Annons
”Låg inkomst” enligt SCB är detsamma som ”relativ fattigdom” enligt EU:s definition. *KE,konsumtionsenhet, motsvarar i princip en person, och används för att man ska kunna jämföra hushåll med olika sammansättning.

I Örebro län hamnar alltså omkring 3 av 10 hyresgäster under den gränsen (se diagram intill). För bostadsrättsinnehavare är andelen drygt 1 av 10 och bland villaägare drygt 1 av 20. Men skillnaderna är också stora mellan olika kommuner. I Hällefors kommun hamnar omkring 45 procent av hyresgästerna under gränsen för relativ fattigdom, vilket är den största andelen i länet (se diagrammet högst upp).

Samtidigt, om man tittar på statistik för hela Sverige, är det nästan 3000 kronor dyrare i månaden att bo i en hyresrätt på fyra rum och kök, jämfört med en villa med lika många rum, även om man räknar med amorteringar på bostadslånet. För tre rum och kök blir skillnaden omkring 2000 kronor. Även jämfört med en bostadsrätt med lika många rum är hyresrätter i genomsnitt dyrare. Där handlar det om en skillnad på mindre än 1000 kronor per månad, enligt Hyresgästföreningens rapport.

Annons
Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Skillnaderna mellan olika boendeformer har ökat de senaste 25 åren. Mellan 1991 och 2016 har hyrorna stigit mer än dubbelt så mycket som den allmänna prisutvecklingen (Konsumentprisindex, KPI). Samtidigt har kostnaderna för att bo i villa ökat betydligt mindre än KPI.

Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.