Annons

48 miljoner i vinst för ABK i Kristianstad

Kristianstad Det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, ABK, gör förra året en vinst på 48 miljoner kronor.
AB Kristianstadsbyggen, ABK, äger närmare 9 000 lägenheter. Här en fastighet på Gamlegården. Foto: Gry Berglind

Enligt bostadsbolaget finns det flera orsaker till att resultatet för 2014 blir hela 48 miljoner kronor efter finansiella poster.

  • Den så kallade uthyrningsgraden, det vill säga i hur stor utsträckning bolagets lägenheter har varit uthyrda, har varit hög under 2014.
  • Ränteläget har varit bra.
  • Värmekostnaderna har varit lägre än vanligt på grund av milt väder.
  • Energieffektiviseringar har gett resultat, som omläggning till geovärme, nya fönster och optimering av värmesystem.

Vd Henrik Strand skriver i ett pressmeddelande att avkastningskravet enligt ägardirektivet är uppfyllt. I avkastningskravet anger kommunen på vilken nivå vinsten ska landa (i ABK:s fall minst fyra procent av det egna kapitalet).

Annons

Vad som ska hända med vinsten (enligt förslag till vinstdisposition), om den stannar helt i bolaget, blir enligt ABK offentligt först om några dagar. Då ska årsredovisningen vara underskriven av alla i styrelsen.

2013 gjorde ABK en vinst på 53 miljoner kronor, men det inkluderade en försäljning på 19 miljoner. Året dessförinnan var den 20 miljoner.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.