Annons

Jane förlorade allt vid storbranden i Henån

Orust Jane Svärdh och hennes sambo Jimmie Karlsson förlorade allt vid storbranden i Henån i helgen. Tack vare donationer har de fått lite kläder och skor. Allt annat är borta.
Foto: Privat
Jane Svärdh förlorade allt vid den stora branden i Henån i lördags. Nu hoppas hon att Orustbostäder hittar en ny lägenhet snart.

Det var Jane som upptäckte att det brann i grannlägenheten på lördagskvällen. Hon satt och såg på tv när hon kände att det luktade rök.

–  Jag öppnade ett fönster och tittade ut, och då såg jag hur det slog ut lågor från ett fönster i lägenheten snett nedanför, berättar hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon var en av de första som ringde och larmade till 112. Hon  insåg att hon måste lämna lägenheten och drog med sig sambon som satt och spelade tv-spel och bankade på alla dörrar för att uppmärksamma andra i huset att det brann.Den delen av huset där Jane bodde är nu totalförstört. 14 lägenheter är utbrända och ingen vet vad som kommer att hända.

Jane och Jimmie lyckades få med sig sina husdjur ut innan det var för sent, men inget annat. Så här, fyra dagar efter branden, börjar Jane förstå vidden av det som hänt. Hon och hennes sambo Jimmie bor hemma hos Jimmies föräldrar i Hälleviksstrand, så de har tak över huvudet. Allt annat är borta, kläder, möbler och andra tillhörigheter.

– Visst har vi en plats att bo på, men det är inte vårt hem. Så här kan vi ju inte bo hur länge som helst, säger Jane Svärdh.

Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Hon berättar att hon och Jimmie lyckats bygga upp ett hem som de var väldigt stolta över i lägenheten i centrala Henån.

Annons

– Vi har haft det jättetufft och vi var så lyckliga över att vi fixat detta. Det var en etta, men det var vårt hem. Vi hade stått i kö i flera år för den här lägenheten och fick den den 15 september och kunde flytta dit.

Den 15 september 2018 var ett lyckodatum för paret och de kunde flytta in i sin första riktiga lägenhet, efter tidigare studentboende.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Jane säger att hon extremt glad över att ingen skadades, att hennes djur, katter och hund, klarade sig oskadda.

– Men det känns fruktansvärt att vi förlorat precis allt vi ägde.

Paret hade ingen hemförsäkring, vilket ställer till det extra mycket. Jane säger att de inte tänkt på det och att de dessutom hade dåligt med pengar, vilket gjorde att de sköt upp den saken.

Annons

Nu vet inte Jane och Jimmie vad som händer, men Orustbostäders vd, Martin Hellgren, har sagt till Hem & Hyra att alla hyresgäster hamnar först i bostadskön och får förtur till de lägenheter som blir lediga.

– Jag hoppas verkligen att vi får en liknande lägenhet snart, säger Jane. Jag ska kontakta Orustbostäder och höra med dem. De har inte hört av sig till oss efter branden och det tycker jag är konstigt. Nu hoppas vi att allt löser sig.

Hon säger att informationen från bostadsbolaget varit väldigt dålig och hon önskar att få mer stöd från dem framöver.

– Jag vet inte hur vi ska göra. Vi har ju aldrig varit med om något sådant här. Det är fruktansvärt jobbigt.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.