HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sandra får högst höjning

Nyheter Fyran på 101 kvadrat har blivit ­alldeles för dyr, tycker Sandra Eriksson. Nu letar hon mindre boende.
Foto: Magnus Caris
Missnöjd. Sandra Eriksson i Orsa bor med katten Vilda och döttrarna Klara, 12, och Elin, 10, i en fyra på 101 kvadrat. Nu letar hon efter billigare bostad.

Orsabostäder i norra Dalarna är den värd som höjer hyran mest, i Hem & ­Hyras genomgång. Vårdsamordnare Sandra Eriksson bor sedan 13 år i en fyra på 101 kvadratmeter i centrala Orsa, med döttrarna Elin 10 år och Klara 13 år. Läget är perfekt med 12 minuters promenad till jobbet. Men hon tycker hyran är i högsta laget.

Innan höjningen betalar Sandra ­Eriksson 8 175 kronor. Även om det inkluderar hushållsel och garage så är det i mesta laget, tycker hon. Därför letar hon efter något mindre som ska märkas på ­hyresavin. En trea för mellan 6 000 och 6 500 ­kronor skulle hon kunna tänka sig. ­Döttrarna har vant sig vid att ha egna rum, så när nu Sandra planerar att flytta till mindre får hon sova i vardagsrummet.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

– Jag tycker Orsabostäder höjt hyran rejält i många år. Standarden är låg och jag har tapetserat själv för att det inte ska läggas på hyran, säger hon.
I övrigt tycker hon att värden sköter sig bra och det är inga problem att få hjälp. Förmodligen kommer hon flytta till en annan lägenhet inom Orsabostäders bestånd eftersom det kommunala bolaget är dominerande på orten.

Orsabostäders vd Roland Fållby ­motiverar höjningen med att bolaget fått kraftigt höjd taxa för vatten och avlopp. Vid årsskiftet steg taxan med åtta ­procent på ett bräde. Dessutom enades parterna om att förskjuta ­datumet för när höjningen träder i kraft med två ­månader. Så uppgörelsen gäller i 14 månader.

– Dessutom har vi ett jättebehov av att renovera. Samtidigt vill vi göra det så att folk har råd att bo kvar, säger ­Roland Fållby.

Läs ocksåVärmdö Bostäder höjer hyran
Läs också Förhandlingarna klara – hyrorna steg med 2 procent Mångmiljonvinst för länets största hyresvärd Kungälvsbostäder höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.