Annons

Klart med nya hyror i Älvkarleby

Älvkarleby Älvkarlebyhus höjer hyrorna med i genomsnitt 1,6 procent från 1 augusti. Därmed är det nu bara Uppsalahems hyresgäster som ännu inte fått besked om nya hyror för 2019 inom allmännyttan i Uppsala län.
Foto: Lena Mattsson
I genomsnitt höjs hyrorna inom Älvkarlebyhus med 1,6 procent. Men det blir stora variationer mellan hyresgästerna.

Sedan tidigare har sju av de nio kommunägda, allmännyttiga bostadsföretagen i länet gjort upp med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar med 0,95-1.66 procent.

Älvkarlebyhus och Uppsalahem är sist ut att förhandla eftersom deras hyreshöjningar i normala fall träder ikraft vid halvårsskiftet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Älvkarleby blir det i år en höjning från 1 augusti med i genomsnitt 1,6 procent enligt den uppgörelse som nu träffats med Hyresgästföreningen.

Annons

Men det blir stora variationer inom beståndet. Fördelningen ligger mellan 0 och 5,5 procent beroende på hur den systematiska hyressättningsmodellen som parterna kommit överens om slår för de olika lägenheterna.

De enda som nu inte fått besked om sina nya hyror inom länets allmännytta är alltså Uppsalahems hyresgäster.

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

Företaget och Hyresgästföreningen misslyckades med att komma överens i de lokala förhandlingarna. Uppsalahems slutbud var tre procent medan Hyresgästföreningen var beredd på att gå med på 1,55 procent.

Annons

Då strandades förhandlingarna och Hyresmarknadskommittén fick ta över. Ett besked därifrån väntas komma inom kort.

Fakta: Nya hyror

Enköpings Hyresbostäder             1,52 %

Hebygårdar                                    1,50 %

Håbohus                                         1,60 %

Knivstabostäder                              1,30 %

Tierpsbyggen                                  1,57 %

Uppsala kommuns fgh                    0,95 %

Älvkarlebyhus                                  1,60 %

Östhammarshem                             1,66 %

Läs också Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.