Annons

Ett 80-tal hyreshus ska klimatsäkras

Norrköping Ett 80-tal av Hyresbostäders hyreshus finns i riskzonen för framtida översvämningar och behöver klimatanpassas. Det visar en analys som hyresvärden gjort tillsammans med forskare på Linköpings universitet.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresbostäder satsar på att klimatanpassa sina hyreshus.

Kommunägda Hyresbostäder har den senaste tiden undersökt hur bolagets hyresfastigheter står sig inför framtida klimatförändringar. I Norrköping handlar det framförallt om en ökad risk för både värmeböljor och översvämningar.

— Vi har tillsammans med Linköpings universitet gjort en kartläggning av samtliga våra cirka 500 byggnader. Utifrån ett 20-tal kriterier har vi gjort en sårbarhetsanalys om vilka fastigheter som är mest utsatta, förklarar Wilhelm Hardt, miljö- och säkerhetsansvarig på Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Analysen visar att ett 80-tal av bolagets hyreshus ligger i riskzonen för framtida översvämningar. De aktuella byggnaderna finns på flera platser runt om i Norrköping.

Annons

— Det kan handla om byggnadens läge och att det finns en översvämningshistorik. 2011 hade vi 800 källare som blev översvämmade i Norrköping. När det blir ett skyfall så kan det bli svårt för dagvattensystemet att ta hand om allt, säger Wilhelm Hardt.

Hyresbostäder kommer under nästa år ta fram konkreta förslag på hur byggnaderna kan klimatanpassas. Tanken är att börja med de mest utsatta husen och att införa de första åtgärderna under 2020.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

— Det här är ett långsiktigt arbete och det kan handla om ett brett spektrum av åtgärder. Hur ser dagvattenbrunnarna ut, behöver det sättas tak över källaringångar, behöver vi täta dörrarna eller ersätta asfalt och hårda ytor med gräs, berättar Wilhelm Hardt.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.