Annons

95 radonlägenheter rivs i Stockholm

Upplands-Bro Kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus river fyra hyreshus i Bro. Skälet: höga radonhalter som kan orsaka lungcancer för de boende.

– Det är en tickande bomb om du är rökare, säger Carina Schlossman, ordförande i Hyresgästföreningen Upplands-Bro.

Inom cirka tre-fyra år kommer de fyra trevåningshusen på Bagarvägen och Målarvägen att rivas och ersättas av andra hyreslägenheter.
– Även om det är lite jobbigt för de boende som måste evakueras tycker vi på Hyresgästföreningen att det är bra. Vi ska verka för sunt boende och det är inte sunt att bo med så höga radonhalter, säger Carina Schlossman.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon har en nära dialog med bostadsbolaget vars styrelse tog beslutet i höstas på ett styrelsemöte. Och bostadsbolagets skäl till att riva husen i bostadsbristens Stockholm är enkel. Radonhalterna i husen ligger på uppemot 1500 bequerel, långt över gränsvärdet på 200 bequerel. Bostadsbolagets försök att få ner radonhalterna har inte heller lyckats.

Annons

Att försöka få ner radonhalterna genom att bygga om husen med bland annat ny ventilation beräknas kosta 52 miljoner kronor och då finns det ändå ingen garanti för att radonhalterna skulle hamna på godkända nivåer, enligt Carina Schlossman.
– Problemet är att det finns radon i både väggarna och i marken. Det är svårt att få bort, säger hon.

Enligt Carina Schlossman kommer de nuvarande hyresgästerna att få en ny lägenhet. De som flyttar in hädanefter får dock ett tidsbestämt, rivningskontrakt.

Annons
Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.
Fakta: Radon

Varje år får 500 personer i Sverige lungcancer av radon i sin bostad. Av dessa röker 450 stycken.Gränsvärdet för radon i bostäder är 200 becquerel. Hyresgäster kan begära ut radonprotokoll från kommunen eller sin hyresvärd.Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, vatten eller i byggnadsmaterial som blåbetong.

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Första allmännyttorna klara i Stockholm – Upplands-Brohus höjer 3,6 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.