Annons

AB Bostaden vill höja hyrorna med 6,7 procent

Umeå Norrlands största allmännytta har kommit med sitt krav. En hyreshöjning på 6,7 procemt ska täcka ökade kostnader för bland annat fjärrvärmen och gemensamt underhåll.
AB Bostaden i Umeå har Hyresgästföreningen överlämnat ett krav till Hyresgästföreningen på att få höja hyran. Bolaget begär att hyrorna skall höjas med 6,7 procent.
 
– Det är ett högt krav även om Bostaden är öppet för att kravet skall ses över två år, säger Hans-Urban Strand, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Ann-Sofi Tapani, vd AB Bostaden, anser att den föreslagna höjningen är lägre än de flesta andra.
 
– Nu har våra hyresgäster glädje av att vi konsekvent använt tidigare års överskott till att betala av på våra fastighetslån. Våra räntekostnader stiger inte i samma omfattning som på andra håll, säger Tapani.
 
AB Bostaden anger två huvudskäl till hyreshöjningen. Det ena är ökade kostnader för fjärrvärmen, sophanteringen och andra avgifter. Det andra skälet är att man vill höja uttaget av pengar till det gemensamma underhållet. Bara den delen motsvarar halva höjningskravet. 
 
– Vi ser med oro på att hyreskraven på många håll i landet har stigit betydligt. Vi ser det som viktigt att hyresutvecklingen fortsätter att vara lägre än inflationen och hyresgästernas inkomstökning. På det sättet kan hyresgästernas ekonomiska ställning förbättras, säger Strand.
 
De krav och underlag därtill som Hyresgästföreningen fått från AB Bostaden kommer nu att gtranskas av Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Förhandlingen mellan de båda parterna kommer att inledas i slutet av november.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.