Annons

”AB Bostäders hyreskrav är för högt”

Borås Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christine Josefsson om att AB Bostäder vill höja hyran med 3,45 procent för sina 6 500 lägenheter i Borås.
Foto: Nils-Olof Larsson
Ann-Christine Josefsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Borås kommunala bostadsbolag vill höja hyran med 3,45 procent från och med den första februari nästa år. En hyresgäst hos AB Bostäder som hyr en lägenhet på 60 kvadrat har i dag en hyra på 5 324 kronor i månaden. Om AB Bostäder skulle få igenom sitt krav skulle hyran höjas med 184 kronor i månaden eller 2 204 kronor på ett år.

Som skäl anger bolaget höjda kommunala taxor exempelvis på vatten och avlopp. Men man säger även att de senaste årens hyreshöjningar varit allt för små och att detta leder till att långsiktigt underhåll fått skjutas på framtiden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat att  AB Bostäder höjde hyran med 1,35 procent i år. Den genomsnittliga höjningen för kommunala bostadsbolag i landet var i år 0,88 procent.

Ann-Christine Josefsson är den som sköter förhandlingarna med AB Bostäder från Hyresgästföreningens sida. Hon tycker att bolagets krav är för högt.

Annons

– Företagets vinst ökar, räntorna ligger på en låg nivå och antalet tomma lägenheter är obefintligt. Avkastningen är mycket god vilket förklaras med att det råder brist på bostäder, säger Ann-Christine Josefsson och fortsätter:

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi vet att många hushåll har det tufft. En kännbar hyreshöjning påverkar hela samhällsekonomin. Vi anser dock att det är viktigt att parterna utgår från lokala förutsättningar och att vi gemensamt arbetar för en hyresrätt som är långsiktigt hållbar utifrån såväl miljömässiga och ekonomiska som sociala perspektiv.

Nu ska Hyresgästföreningen analysera AB Bostäders och Borås kommuns ekonomi, deras ekonomiska förutsättning för 2019 samt de enkätsvar som kommit in från hyresgäster inför förhandlingen.

Annons

Här är listan med värdarnas hyreskrav inför 2019.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Läs också Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.