Annons

Airbnb-uthyrning ledde till uppsägning

Malmö Kvinnan hyrde ut sin lägenhet i Malmö via Airbnb. Nu tvingas hon flytta på grund av olovlig andrahandsuthyrning
Airbnb.

Det var i början av 2016 som fastighetsvärden fick kännedom om den olovliga uthyrningen. Andra boende i huset på Limhamnsvägen hade klagat över att det vistades och sprang främmande människor i fastigheten vilket uppfattades om otryggt och störande. Värden upptäckte då att hyresgästen, en kvinna i 60-årsåldern, lagt ut sin lägenhet för uthyrning på två internetsidor, Airbnb och på homeexchange.

Värden uppmanade kvinnan att upphöra med uthyrningen men eftersom denna fortsatte vände sig värden till hyresnämnden med en uppsägning. Lägenhetsinnehavaren valde då att frivilligt flytta från lägenheten. 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen, konstaterar att det är riskfyllt att hyra ut sin hyreslägenhet på det här viset.

– Om man inte har tillstånd från hyresvärd eller hyresnämnd får man inte hyra ut sin lägenhet, hur tillfälligt det än må vara. Det är du själv som ska bo där, ingen annan, säger han. 

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.