Annons

”Akelius kan fetglömma en så stor höjning”

Haninge Akelius vill dubbla hyran för garage och p-platser i Västerhaninge. Men 481 hyresgäster har skrivit på ett upprop mot höjningem. "De kan fetglömma att vi går med på det", säger Lollo Nordborg.
Foto: Kenneth Samuelsson
Conny Sierhuis, Lena Andersson och Roger Rådahl är några av hyresgästerna som säger nej till höjda p-avgifter.

Elva hyresgäster har slutit upp på Björnvägen i Västerhaninge för att vädra sitt missnöje med att Akelius vill höja deras garageplatser från 300 till 600 kronor från första januari 2019. Parkeringsplatserna som idag kostar mellan 106-369 beroende på när hyresgästen flyttade in, ska höjas till 450 kronor. Utöver det ska hyran höjas årligen med 2,6 procent. Lollo Nordborg, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, tillhör de som riskerar störst höjning.

– Jag har både parkeringsplats och garageplats och får en höjning från 406 kronor till 1050 kronor. De kan fetglömma att vi säger ja till det, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon och övriga hyresgäster berättar om bristande underhåll och visar upp p-platser som saknar linjer, nummer och motorvärmare. Garagen i sin tur har inte renoverats sedan de byggdes för över 40 år sedan, enligt hyresgästerna.

Conny Sierhuis berättar att det inte finns någon hängränna vid garagetaket och att vatten därför droppar ner och fryser till is framför hans garageport på vintern.

– Jag har ett spett som jag måste hacka bort isen med för att komma in till bilen.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Han kan tänka sig en höjning om Akelius gör något åt de slitna garagen och plogar bort snön på vintern.

– Då kan jag betala lite mer men inte för det här, säger han.

Lena Andersson berättar att det regnar in i garaget och att gropar i grusgolvet gör att hon blir blöt när hon går in i bilen.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

– 300 kronor kan man stå ut med när det ser ut så här men 600 kronor är hutlöst, säger hon.

Den lokala Hyresgästföreningen har anordnat ett möte där hyresgästerna kunde skriva på en protestlista, hittills har 481 personer skrivit på för att stoppa höjningen.

Annons

– Vi har skickat in namnunderskrifterna till Hyresgästföreningen region Stockholm och nu hoppas vi att de ska kunna hjälpa oss, säger Lollo Nordborg.

Hon berättar att Akelius i brevet skriver att de måste godkänna de nya hyrorna, annars sägs parkeringsplatserna upp från första januari 2019.

Lollo Nordborg säger att hyresgästerna och Akelius hade ett samrådsmöte tidigare i år där bolaget berättade att de ska göra i ordning p-platserna och garagen. Sedan dess har inget hänt.

– Även om de ska göra i ordning garagen så kan de ju inte höja hyran innan det är klart.

Hem & Hyra har bett Eric Hansson, som är chef för Akelius bestånd i södra Stockholm, att bemöta kritiken. Han återkommer med svar via mejl.

Hittills har jag hört att ni vill höja i till exempel Täby , Vaxholm, Tyresö, Salem, Brandbergen och Västerhaninge, ser ni över alla områden och ska höja på fler platser?

– Vi ser över alla våra områden i Stockholm.

Varför vill ni höja avgifterna?

– Avsikten är att hyressätta jämförbara parkerings- och garageplatser likadant. Efterfrågan är idag också hög och vi vill öka det effektiva nyttjandet av platserna.

Annons

I Västerhaninge har hyresgästerna sagt att ni vill höja från 106 kronor eller 350 kronor för en p-plats till 450 kronor och från 300 kronor till 600 kronor för ett garage och i Salem ska en garageplats få en höjning från 396 kronor till 750 kronor. Är det samma nivåer på övriga platser?

– Nivåerna är anpassade efter de lokala förutsättningarna och baseras utifrån hyresnivån inom kommunen hos andra fastighetsägare i liknande områden.

Hyresgäster i Västerhaninge tycker höjningen är alldeles för stor, hur ser du på det?

– Hyrorna har varit oförändrade i många år vilket lett till att de idag inte är marknadsmässiga.

Flera hyresgäster klagar också på att parkeringsplatserna är i dåligt skick, inte numrerade, inga linjer och inga el-stolpar. Hur ser du på det?

– I samband med detta återinvesterar vi i parkeringsplatserna i form av markarbete, linjemålning och märkning. Detta färdigställs under 2018. Fler förbättringsåtgärder utförs under 2019.

När det gäller garagen i Västerhaninge är det gropar i grusgolvet inne, vissa säger att det regnar in, några saknar hängrännor vilket gör att regn droppar ner och en person sa att han får använda spett för att få bort isen framför porten på isen, flera klagar på dålig snöskottning. Kort sagt är de inte helt nöjda och väldigt negativa till en höjning. Vad anser du om kritiken?

– Om vår hyresgäst upplever ett specifikt problem med sin garageplats är det bäst att direkt kontakta vår felanmälan för åtgärd. Vi är måna om att snöskottningen ska fungera bra i hela området och har en tät dialog med vår entreprenör. Under 2019 planerar vi att återinvestera genom att uppföra nya garage.

Läs också Parkeringsavgiften på 40 000 får Dennis att köpa villa och flytta Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.