Annons

Akelius lanserar 3 000 lyxhyresrätter

Stockholm Ta ett glas vin i loungen, använd ångbastun eller tvätta hunden i entrén. När Akelius lanserar lyxhyresrätter är standarden hög. Men även priset. Hyran landar på 30 000 kronor.

Grundaren av Akelius fastigheter, Roger Akelius, berättar att bolaget arbetar med att ta fram ett nytt koncept av hyresrätter med hög standard, lyxiga hyresrätter. Satsningen har redan påbörjats i liten skala men inom 18 månader ska bolaget erbjuda 3 000 lägenheter per år i olika städer i USA, Canada, England, Frankrike och Tyskland.

Kan du berätta om standarden i lägenheterna?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Standarden ska bli långt över nya bostadsrätter. Vi tar med all väsentlig service som finns i femstjärniga hotell, men det ska inte vara något korttidsboende.

Kan du ge exempel på vad fastigheterna innehåller?

– Det kommer att vara Bose-högtalare, ångbastu, hembio, privat gym, tvättmaskin, concierge med lounge för vin, mini-spa samt kylanläggning för beställda matvaror online. Sedan ska hyresgästen kunna styra ljus och maskiner, släppa in besökare, se på sjukt barn, via Ipad som ingår. I entrén finns tvätt för husdjur, säger han.

Läs ocksåAkelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Kommer konceptet att lanseras i Sverige?

Annons

– Denna höga standard på ett bättre boende passar inte in i svensk förhandlingsordning för hyra. Jag orkar inte hyresförhandla om Bose högtalare, hembio, ångbastu, spa i huset, vinservering i en lounge.

Varför gör ni satsningen?

Läs ocksåRoger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

– Akelius ska erbjuda det bästa boendet. Miljonprogrammet var bra för femtio år sedan. Vem vill idag ha ett hem med linoleummattor, plastlister och tvättstuga. Jämför med bilindustrin, där till och med mellanklassbilarna har GPS, entertainment system, Internet, aircondition. Vem vill bo sämre än man har det i bilen, säger han.

Vad kommer hyran att landa på?

– Cirka 30 000 kronor i månaden för en lägenhet på 30 kvadratmeter på Manhattan och 20 000 kronor för motsvarande lägenhet i Berlin, säger han.

Annons

Vad du tror om möjligheten att ta ut hyresnivåer på 20 000 – 30 000?

– I centrum av London, Paris, New York finns alltid lediga lägenheter. Knappast någon kostar under 30 000 kr. Hur mycket är hyran för en ledig lägenhet vid Stureplan?

Läs också De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade" Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige” Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.