HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Akelius till storms mot Hyresgästföreningen

Nyheter Fastighetskungen Roger Akelius går till hård attack mot Hyresgästföreningen och spår dess snara död. Ordförande Barbro Engman avfärdar angreppet som oseriöst.

Strandade förhandlingar, stämningar och polisanmälningar. Det har länge varit tuffa tag i förhållandet mellan Hyresgästföreningen och Akelius AB, som har 21 500 lägenheter i Sverige och är en av landets allra största privata fastighetsägare.

I dag publicerar tidningen Fastighetsvärlden en krönika på webben av bolagets grundare och ägare, Roger Akelius. Under rubriken  ”Hyresgästföreningen är en bubbla som spricker inom två år” går han mycket hårt åt föreningen.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Han skriver bland annat att den förhindrar upprustningar, prioriterar sin egen makt i stället för att hjälpa sina medlemmar, bedriver vulgär propaganda, tar mutor i form av boinflytandemedel och har orimligt höga kostnader. Du kan läsa hela krönikan här

Hyresgästföreninges ordförande Barbro Engman tycker att krönikan är så oseriös och full av faktafel att hon inte tänker besvara den. Men i grunden finns en djup klyfta mellan de båda parterna.

Annons

– Hans företag beter sig på ett sätt som inga andra fastighetsägare gör. De begär 20-procentiga hyreshöjningar, bygger om när hyresgäster flyttar och sätter skyhöga hyror och skapar fler och fler tvister.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Nu samlar Hyresgästföreningen ihop erfarenheter från sina olika regioner för att försöka få en samlad bild av hur Akelius uppträder. Man har bland annat stämt Akelius för att ha höjt hyror för nyinflyttade hyresgäster i Luleå och Östersund utan att förhandla.

– Vi vill klara ut hur lagen ska tolkas och har en dialog med företaget. Vår ambition är att klara ut det här, men även Akelius måste följa svenska lagar och regler, säger Barbro Engman.

Annons

Hem & Hyra har sökt kommentarer från Pål Ahlsén, som är vd och koncernchef för Akelius AB. Han hänvisar till Roger Akelius som i ett mejl förtydligar att krönikan är hans personliga uppfattningar.

Läs ocksåVärden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstädaMan som sitter i en fåtölj.
Läs också Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.