HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Akut bostadsbrist för studenter

Norrbotten Nu anländer studenterna till sina lärosäten. Men många har ingenstans att bo. Värst är problemen i Umeå och Luleå.
Foto: Göran Lindh
,

Det är inget nytt problem. De senaste åren återkommer problemen med studentbostäder. Lösningar som tält på campingar, husvagnar och liknande har inte varit ovanliga. Och nu är det dags igen:
I Luleå är utgångsläget 700 aktivt sökande i studenbostadskön. Noll lediga lägenheter.
– Det är inget annat än en kris. Det pratas om temporära lösningar, men studenter måste ha ett vettigt boende. Universitetets utveckling hindras nu, säger teknologkårens avgående ordförande Axelina Flote.

I Mittuniversitetets region, Sundsvall, Östersund och andra städer, ser det däremot bra ut. Där finns bostadsgarantier.
– Vi har ett nära samarbete med Mitthem och studenter som ska hit kan känna sig ganska lugna, säger Rickard Läth vid studentkåren i Sundsvall.
I Umeå däremot saknas det hundratals boenden inför hösten.
– Det ser inte så bra ut. Behovet kan eventuellt minska lite i framtiden, men just nu finns det inget överskott direkt, säger Wilmer Prenius, studentkåren i Umeå.
Luleåbon Julia Lundmark Weinz, 20 år, ska plugga beteendevetenskap vid Umeå universitet. 25 mil enkel resa är så klart inte pendlingsavstånd. Men i Umeå är det alltså inte så lätt för studenter att hitta boende.
– Jag vet ännu inte var jag ska bo. Jag söker via Blocket, Facebook och alla andra tänkbara ställen, säger Julia Lundmark Weinz.
– Hittills utan resultat. Om det kniper kan jag bo hos en kusin inledningsvis, men det är ingen långsiktigt lösning. Jag vill ha en studentbostad så snart som möjligt.
Situationen är bekymmersam konstaterar kommunalrådet Niklas Nordström (S) i Luleå. Inte minst med tanke på att det trots beviljade bygglov tar tid innan byggherrarna sätter i gång.
– Här försöker vi hitta tillfälliga lösningar i väntan på permanenta. Tempot måste öka så att vi kan komma i kapp behovet så snart som möjligt. Men det kan nog ta fem-tio år innan vi kan känna oss nöjda.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Att skaffa bostaden är med andra ord inte alltid lätt och konkurrensen stor.
– Det finns en hel del att tänka på, säger Martina Hassgren, som vid sidan om sina studier i Luleå driver informationssajten luleastudent.se.
– En sak tänka på är att det finns orter på pendlingsavstånd. Jag vet många som hittat ett bra boende i Boden till exempel, säger hon.
På sin sajt listar hon bland annat tips för den som söker studentboende:
* Ställ dig i alla köer. Och viktigast, lägg tid på att hitta alla värdar.
* Om du lägger ut en annons på Blocket eller Facebook, försök vara kreativ och stick ut på ett roligt sätt.
* Sök själv. Om det är mamma eller pappa som söker åt dig kan det tolkas som att du inte är mogen.
Fler tips finns på hennes sajt. Där finns också det kanske viktigaste tipset: Var aktiv och ute i god tid.

Fakta: Boendeplaner

* I Umeå är förhoppningen att det ska byggas 500 studentbostäder under 2016.* I Kiruna byggs 70 studentbostäder i år.* Studenter i Skellefteå är, precis som i södra Norrland, garanterade bostad.* I Luleå är det klart att Lindbäcks ska bygga 280 studentbostäder.

Läs också Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Förhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Ny tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.