HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Albin betalar för husets miljonras

Herrljunga Albin Hagmans värd, Herbo, höjde hyran mest av alla kommunala bolag i Västra Götaland. Orsaken är delvis nybygget han själv bor i.
Foto: Kajsa Wedberg, Collage: Tommy Simonsen
22-årige Albin Hagmans hyra höjdes med nästan två procent. Delvis på grund av att värden Herbo tvingats skriva ner värdet på huset han bor med åtta miljoner kronor. "Orättvist att bolag och hyresgäster på mindre orter ska drabbas", säger Albin.

Albin Hagman bor med sin sambo Madeleine i en av Herrljungabostäders, Herbos, ljusa och moderna lägenheter på Sturegatan 1 i Herrljunga. Tvårummaren som är på 55 kvadrat ligger på fjärde våningen och har en rymlig balkong med morgonsol.

– Vi flyttade in när huset var nytt. Jämfört med äldre lägenheter här i Herrljunga var hyran förstås hög. Men eftersom vi båda har jobb, jag som processingenjör och Madeleine som förskollärare, tyckte vi att det var värt det, säger Albin.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Fram till april i år låg månadshyran, inklusive parkering, på 6 680 kronor. Sedan bestämde sig Herbo för att höja hyran med nästan två procent. Den största höjningen bland alla kommunala bostadsbolag i Västra Götaland.

– Nu betalar vi 6 811 kronor i månaden inklusive parkering. Och även om vi klarar den utgiften så undrar man om det ska fortsätta så här. Med tanke på det geografiska läget tycker jag att hyran redan är hög, säger Albin.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

Att höjningen delvis beror på att huset han själv bor i hastigt tappat i värde tycker Albin låter både märkligt och orättvist.

– Varenda lägenhet är ju uthyrd. Så behovet av sådana här nybyggen är ju stort. Vill man att unga människor, som vi, ska bo kvar i kommunen måste man våga bygga nya hyresrätter. Men det är klart att de kommunala bolagen tvekar om det blir till en dålig affär, säger Albin och fortsätter:

– Om det här huset hade byggts i Göteborg hade värdet förmodligen stigit i stället för sjunkit. Det är orättvist att bostadsbolag på mindre orter som Herrljunga drabbas bara för att de vågar satsa, säger Albin.

Läs ocksåHyresgästföreningen efter politikernas kovändning: "Totalseger för oss"Hyresgästföreningens Jan Andersson gläds åt att Herbos hyresgäster slipper betala notan för hela kommunens bostadsförsörjningsplan.
Läs också Ilska när Herbos hyresgäster tvingas betala för kommunens bostadsplanering Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.