Annons

Albogaexpressen fortsätter rulla

Söderköping Albogaexpressen i Söderköping hotades av nedläggning. Men nu har kommunen och hyresvärdarna lyckats hitta en lösning som gör att stadsbussen kan fortsätta rulla.
Foto: Jakob Kindesjö
, , ,

Tre turer varje vardag rullar Albogaexpressen fram på Söderköpings gator. Åkturen med den vita lilla stadsbussen är gratis och finansieras av kommunen och de fyra hyresvärdarna Ramunderstaden, Familjen Westerberg, Torsten Sahlin och Gunnar Gunnarsson. Linjen passerar bland annat mataffärer, apotek och bostadsområden.

– Jag har har svårt att ta mig runt själv så för min del är den helt perfekt. Sedan är det så bra gemenskap ombord, jag har lärt känna flera av mina grannar här, säger Roger Karlsson, en av passagerarna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bussen tar 19 resenärer och när Hem & Hyra åker med på första turen för dagen blir det nästan fullsatt.

– På fredagar och när pensionen kommit brukar det vara lite fler som åker, säger chauffören Fjalar Lindroos.

Annons

Men i höstas hotades linjen av nedläggning eftersom kommunen inte skulle få driva trafiken enligt den nya kollektivtrafikslagen som infördes 2012.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

– Den räknas som allmän kollektivtrafik och då hamnar frågan på Östgötatrafikens bord. Det skulle göra det mycket dyrare att driva trafiken vidare, säger Mikael Appelberg, trafiksamordnare på Söderköpings kommun.

Men nu har parterna hittat en lösning. Den nya lagen öppnar för privata företag som vill driva kollektivtrafik på kommersiella villkor och från sommaren kommer operatören Ramunderbuss att ta över ansvaret för busslinjen. Avtalet gäller till 2022 och innebär att bussbolaget får ersättning från kommunen och hyresvärdarna.

Annons

– För resenären blir det ingen skillnad, bussen kommer fortsätta rulla som vanligt, säger Mikael Appelberg.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge Byggstart för nya hyreshus i Söderköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.