Annons

Äldre man får inte bo kvar

Luleå Lulebo AB vräkte på onsdagen en äldre man från sin bostad på grund av sanitär olägenhet.​
En äldre man fick på onsdagen klockan 11:00 lämna den lägenhet där han bott i över 10 år. Lulebo AB tog kronofogden till hjälp och plomberade låsen till både lägenheten och förrådet. Kvar stod mannen med endast en väska med det allra nödvändigaste i.
–  Det här ärendet är oprofessionellt skött. Ingen från socialtjänsten var närvarande idag och ändå har de vetat i snart ett års tid att avhysningen skulle ske just idag, säger mannens juridiska ombud, Magnus Söderlind på Hyresgästföreningen.
Det finns ett domstolsbeslut där det står att Lulebo AB får avhysa mannen från sitt boende på grund av sanitär olägenhet. Mannen har betalat sina hyror i god tid och har inga anmärkningar om störningar.
 
Representanter både från Lulebo och Hyresgästföreningen har haft kontakt med socialförvaltningen för att mannen skulle få hjälp i tid med ett annat boende men inget har hänt.
Gerd Bergman, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå säger att hon inte känner till det specifika fallet.
– Utifrån vad du berättar, så skulle vi från socialförvaltningen ha närvarit vid avhysningen. Anledningen till varför vi inte var där måste jag ta reda på, säger Gerd Bergman.
Vidare säger Bergman att socialförvaltningen i den mån de kan försöker hjälpa personen i tid så att den kan bo kvar.
– Lulebo AB är ju det bolag som äger de flesta lägenheterna i vår kommun, så det är inte så lätt att få in en avhyst hyresgäst hos dem igen, säger Bergman.
Birgitta Wäppling ansvarig på Lulebo AB.
– Vi har ett stort ansvar gentemot de grannar som klagat på mannen, så därför kunde vi inte låta mannen bo kvar tills han fått en annan bostad, säger hon
 
Bör inte ett kommunalt bostadsbolag ha ett socialt ansvar en gång som denna?
– Vi tar minsann ett hundraprocentigt ansvar i jämförelse med andra bostadsbolag i kommunen, säger Wäppling.
Men om ni då har ett hundra procentigt socialt ansvar, var får då mannen i fråga bo när han inte får bo hos er längre?
– Det vet jag inte, det får du fråga den sociala förvaltningen om. De har egna lägenheter att hyra ut. Vi som kommunalt bolag har inte det sociala ansvaret, avslutar Wäppling.
Mannen i fråga har fått kontakt med en släkting, där han nu bor temporärt tills bostadsfrågan är löst.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.