Annons

Äldreboenden först ut när Alingsåshem tvingas sälja

Alingsås "Det är mest ekonomiskt fördelaktigt." Så förklarar ordförande Gun Pettersson Bohlin att Alingsåshems styrelse nu föreslår försäljning av äldreboenden och omsorgsboenden.

Alingsåshems styrelseordförande, Gun Pettersson Bohlin (S), tycker att beslutet var tungt att fatta:

– Ja, det här är inte roligt. Men vad ska vi göra när våra ägare, kommunen, bestämt att vi både ska höja vår soliditet samtidigt bygga 100 till 200 nya lägenheter per år?

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Följden blir att styrelsen nu ber fullmäktige att ge klartecken till försäljning av 1 200 lägenheter fram till år 2026. Och man vill börja med fastigheterna där kommunens äldre- och omsorgsboenden huserar.

Varför börja med äldre- och omsorgsboenden?

– Det är mest ekonomiskt fördelaktigt. Samhällsfastigheter är attraktiva på marknaden eftersom de ger en säker och bra avkastning med långa hyreskontrakt. 

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Hur påverkas de boende?

– Äldreboendena kommer att finnas kvar och drivas av kommunen. Det får man göra upp i avtalet med köparen.  

Annons

Det handlar om är Tuvegården, Hagagården, Björkegården, Brunnsgården, Brunnen, Bolltorpsgården, Ängabogården, Noltorpsgåden, Kvarnbackens Rehabcentrum samt samtliga omsorgsbostäder. 

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Men det är inte vi, utan kommunfullmäktige, som tar det slutgiltiga beslutet, poängterar Pettersson Bohlin och fortsätter:

– Vi ser det här som en konsekvensanalys. Om vi ska leva upp till de nya ägardirektiven är det så här det måste bli. Personligen hoppas jag att representanterna i fullmäktige inser orimligheten i att vi både ska bygga nytt och samtidigt höja soliditeten. 

Kan du sitta kvar som ordförande när ägarna fattar beslut du inte ställer upp på?

– Den frågan har jag faktiskt inte funderat på. Som styrelseledamot har jag till uppgift att verkställa vår ägares direktiv. 

Det var i våras som Alingsås kommunstyrelse gav sitt kommunala fastighetsbolag nya ägardirektiv. Direktiv som alltså innebär att bolaget ska bygga mer samtidigt som man ställer krav på en högre soliditet. Det vill säga öka företagets förmögenhet. Att sälja äldreboenden är bara början. 

Annons

– Vi behöver sälja en tredjedel av vårt bestånd om kalkylen ska gå ihop. Näst på tur står vårt äldre bestånd där det finns en tydlig så kallad hyreshöjningspotential, säger Pettersson Bohlin.

Områdena som nämnts i sammanhanget är Smeden (Hantverksgatan), Borgmästaren (Borgmästarevägen), Rådmannen (Rådmansvägen), Jungmannen (Jungmansgatan) samt Östlyckan exklusive punkthuset (Oriongatan), Vintergatan samt Kometgatan. 

– Om vi säljer de, relativt billiga lägenheterna, för att istället bygga dyra nya. Då har vi ingen allmännytta kvar, säger Pettersson Bohlin. 

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.