HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Alebyggen höjer hyran i mars

Ale Efter att ha presenterat ett av länets högsta höjningskrav står det nu klart att Alebyggen höjer hyran med i genomsnitt drygt 2,8 procent i mars.

2 200 hyresgäster hos Alebyggen får höjd hyra från och med 1 mars i år, sedan det kommunala bostadsbolaget nått en uppgörelse med Hyresgästföreningen. För vissa hushåll ökar månadskostnaden med knappt 0,9 procent, medan andra får nära 3,2 procents högre hyra.

I genomsnitt är höjningen 2,85 procent. Det motsvarar 143 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Alla hushåll ska samtidigt börja betala för den fiberuppkoppling som successivt har installerats i samtliga lägenheter under det gångna året. 30 kronor tillkommer på varje månadsavi.

Uppgörelsen innebär en av de hittills högsta hyreshöjningarna i Göteborgsregionen i år, efter Kungälvsbostäder där höjd borgensavgift bidrog till en uppgörelse om drygt 3,2 procent.

Å andra sidan tillhör Alebyggen de västsvenska, kommunala värdar som höjt hyrorna minst det senaste decenniet. För några år sedan sänktes till och med hyran. Det har medfört en relativt låg boendekostnad per kvadratmeter och år för hyresgästerna, jämfört med andra kommunala värdar i regionen.

Annons
Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Hyressänkningen varit svår att kompensera i efterhand, enligt vd Lars-Ove Hellman. Den färska uppgörelsen gör det möjligt att ta igen åtminstone något, hoppas han.

– Det är väldigt tydligt att vi behöver det. Så vi tror att det är ett steg i rätt riktning, säger han.

Inför hyresförhandlingarna stod Alebyggen för ett av länets högsta höjningskrav, drygt fem procent. Yrkandet motiverades med ökade kostnader för drift och underhåll, men även vinstkrav spelar in.

Läs ocksåHöjd hyra hos Alebyggen

– Vi behöver fem procent för att stegvis nå de avkastningskrav som ägaren har satt upp för 2016, säger vd Lars-Ove Hellman.

Vårens hyreshöjning ger Alebyggen tillräckligt med pengar för att genomföra större underhållsprojekt som är nödvändiga ur fastighetsteknisk synpunkt. Däremot riskerar förbättringsprojekt av mer estetisk karaktär att skjutas på framtiden.

Annons

Här kan du läsa mer om andra hyreshöjningar som är klara i Västra Götaland för 2013.

Här hittar du kraven från länets hyresvärdar inför förhandlingarna.

 

Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.