Annons

Alecta har för många tomma lägenheter

Malmö ​Allt fler tomma lägenheter gör att Hyresgästföreningen sätter press på pensionsförvaltarna Alecta. Nu gäller totalsanering eller försäljning – annars ansöker Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av de tio aktuella fastigheterna.

​– De bryter mot lagen om de har tomma lägenheter utan giltigt skäl, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
 
Som Hem & Hyra tidigare har berättat vill Alecta sälja fastigheter med omfattande renoveringsbehov på attraktiva adresser i Slottsstaden och Limhamn till bostadsrättsföreningar. Fyra hus har sålts, tio återstår.
 
Förhandlingar med bostadsrättsföreningar har pågått i ett år, under tiden har lägenheter lämnats outhyrda – vilket inte är tillåtet om det inte finns särskilda skäl.
 
Det ovanligt stora antalet tomma lägenheter – som mest 125 – har fått Hyresgästföreningen att reagera. Via brev krävde man en förklaring, annars skulle föreningen kräva tvångsförvaltning.
 
– Vi befarade att man ville underlätta en försäljning, säger Andreas Persson.
 
Outhyrda lägenheter kan ge pengar till bostadsrättsföreningen om man säljer vidare till marknadsvärde; men enligt Alecta ska lägenheterna användas som evakueringslägenheter vid eventuella renoveringar.
 
– Renoveringarna kräver evakueringslägenheter. Men vi räknar med att sälja alla hus, förhandlingar pågår. Vi har inte ekonomi att lösa renoveringarna själva, säger Kent Jonsson, fastighetschef på Alecta.
 
Före april måste Alecta lösa situationen, annars begär Hyresgästföreningen tvångsförvaltning.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.