HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alecta har för många tomma lägenheter

Malmö ​Allt fler tomma lägenheter gör att Hyresgästföreningen sätter press på pensionsförvaltarna Alecta. Nu gäller totalsanering eller försäljning – annars ansöker Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning av de tio aktuella fastigheterna.

​– De bryter mot lagen om de har tomma lägenheter utan giltigt skäl, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

 
Som Hem & Hyra tidigare har berättat vill Alecta sälja fastigheter med omfattande renoveringsbehov på attraktiva adresser i Slottsstaden och Limhamn till bostadsrättsföreningar. Fyra hus har sålts, tio återstår.
 
Förhandlingar med bostadsrättsföreningar har pågått i ett år, under tiden har lägenheter lämnats outhyrda – vilket inte är tillåtet om det inte finns särskilda skäl.
 
Det ovanligt stora antalet tomma lägenheter – som mest 125 – har fått Hyresgästföreningen att reagera. Via brev krävde man en förklaring, annars skulle föreningen kräva tvångsförvaltning.
 
– Vi befarade att man ville underlätta en försäljning, säger Andreas Persson.
 
Outhyrda lägenheter kan ge pengar till bostadsrättsföreningen om man säljer vidare till marknadsvärde; men enligt Alecta ska lägenheterna användas som evakueringslägenheter vid eventuella renoveringar.
 
– Renoveringarna kräver evakueringslägenheter. Men vi räknar med att sälja alla hus, förhandlingar pågår. Vi har inte ekonomi att lösa renoveringarna själva, säger Kent Jonsson, fastighetschef på Alecta.
 
Före april måste Alecta lösa situationen, annars begär Hyresgästföreningen tvångsförvaltning.
 

Läs också Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.