Annons

(V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter

Alingsås 600 namnunderskrifter. Det har Vänsterpartiet samlat ihop i sin kamp mot försäljning av Alingsåshems lägenheter. "Om fullmäktige röstar ja i morgon är det bara en tidsfråga innan hundratals hyresgäster kan få sina hem sålda", säger Marcus Wallin (V).
Foto: Privat/Kajsa Wedberg
Marcus Wallin från Vänsterpartiet hoppas att det inte blir något av planerna att låta Alingsåshem sälja hyresrätter.

Kommunstyrelsen i Alingsås har redan sagt ja. I morgon tar fullmäktige det slutgiltiga beslutet. Frågan handlar om kommunala Alingsåshem ska få sälja fastigheter för att betala lån. Förslaget läggs fram i en komplettering till bolagets nuvarande ägardirektiv.

Vänsterpartiet driver en kampanj mot beslutet och har hittills samlat ihop närmare 600 namnunderskrifter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vänsterpartiet kan inte gå med på att man öppnar upp för en försäljning av allmännyttans hyresrätter, säger Marcus Wallin, vice ordförande för Vänsterpartiet i Alingsås och partiföreningens ledamot i Alingsåshems styrelse.

Bakgrunden till förslaget är att Alingsås kommun måste göra flera stora investeringar. Exempelvis renovering av reningsverket i Nolhaga och bygget av en ny räddningsstation.

Annons

För att klara det vill en majoritet av partierna dels höja kommunkoncernens lånetak med en halv miljard, till 4,5 miljarder i högst fem år. Dels ge Alingsåshem möjlighet återbetala lån genom att sälja vissa av sina fastigheter.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Det är det senare som Vänsterpartiet tycker är helt fel.

– Om förslaget går igenom är det bara en tidsfråga innan hundratals hyresgäster kan få sin hem sålda, säger Marcus Wallin.

Annons

69-årige Geir Nadolski har hyrt sin lägenhet på Noltorp av Alingsåshem i 38 år. Han är medlem i Hyresgästföreningen och är en av alla de 600 personer som skrivit på protestlistan mot förslaget.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

– Jag förstår inte hur de tänker? Om Alingsåshem säljer av sina hyresrätter kommer det privata aktörer som bara vill tjäna mer pengar. Då kommer hyrorna att gå upp och vanligt folk kommer inte att ha råd att bo kvar. Följden blir att de måste leva på bidrag och det vill ju inte den borgerliga alliansen som styr Alingsås att någon ska göra, säger han.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.