Annons

”Alla måste kunna ta emot vänner och familj”

Nyheter Minibostäder för studenter är under utveckling och regeringen vill ändra byggregler för att tumma på tillgängligheten. Det oroar flera handikapporganisationer.

Allt började med att AF bostäder i Lund beviljades bygglov från kommunen för ett experiment – en 8,8 kvadratmeter liten studentlägenhet.

Tanken var att visa hur man genom att bryta mot Boverkets byggregler kan lyckas skapa funktion till ett billigt pris.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter vissa rättsliga motgångar lyckades bostadsbolaget i våras få dispens för att bygga ytterligare 22 kompakta experimentbostäder för studenter.

De minimalistiska studentlyorna kommer sedan att utvärderas under ett år, efter vilket man hoppas kunna ta nästa steg – byggandet av ytterligare 40 till 60 liknande bostäder.

Projektet har uppmärksammats flitigt av medier och debattörer. I höstas konstaterade bostadsminister Stefan Attefall att reglerna för att bygga studentbostäder är alldeles för krångliga och att kraven på tillgänglighet många gånger utgör ett hinder för att bygga billigt.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Boverket fick således i uppdrag att se över regelverket för student- och ungdomsbostäder.

Annons

Några som följer utvecklingen med oro är landets handikapporganisationer.

Tobias Holmberg, förbundsordförande för Unga rörelsehindrade, menar att låga byggkostnader och tillgänglighet för funktionsnedsatta inte behöver utesluta varandra.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Att minska tillgängligheten är inte enda sättet att minska kostnaden. Det måste gå att hitta andra kreativa lösningar.

Han vidhåller att det är en självklarhet för alla studenter att kunna ta emot vänner och familj – oavsett om någon har ett rörelsehinder.

En annan aspekt är att hans medlemmar redan i dag har påtagligt svårare än andra att hitta en studentbostad.

Annons

– Studenter har generellt svårt att få bostad i många städer. Har man dessutom en funktionsnedsättning och vissa behov har man betydligt sämre konkurrenskraft.

Någon diskriminering av funktionsnedsatta är det dock inte tal om, försäkrar Henrik Krantz, vd för AF bostäder.

Företaget befinner sig ännu i planeringsstadiet av de 22 studentlyorna, men ett par ledord är redan fastslagna. Ett av dem är att göra bostäderna tillgängliga för besökare med funktionshinder.

– Vi vill inte alls stänga ute rörelsehindrade, snarare tvärtom. Och samtidigt hålla nere kostnaderna.

Fakta: Boverkets krav i dag

Bostaden måste uppfylla Boverkets regler om krav på anpassning för personer med funktionshinder.
För att kravet ska uppfyllas måste en studentbostad i princip vara minst 21 till 25 kvadratmeter.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.