Annons

Allmännyttan sålde alla lägenheter – hyresgästerna visste ingenting

Boden Allmännyttiga Bodenbo har sålt alla sina lägenheter i Harads till ett privat fastighetsbolag. För hyresgästerna kom det som en total överraskning när de läste om det i lokaltidningen.

Det känns lite osäkert tycker Mikael Midbjer på Radhusvägen, men nystartade Haradshem AB lovar att det kommer att bli bra.

Mikael Midbjer har bott i Harads i 32 år men i sin nuvarande lägenhet har han bara bott sedan 1 maj. Då kände han inte till att hyreshuset var på väg att säljas. Det visste han inte förrän han läste om det i media nyligen och han kan inte svara på hur han tror att det kommer att bli.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är väl kanske lite för tidigt att säga någonting om det. Vi vet ju vilka som driver det nya bolaget – de är lokala entreprenörer så nog tror jag det blir bra. Men sedan vet vi inte hur de har tänkt att göra med lägenheterna och hyrorna. Jag har ingen aning, jag har inte hört någonting.

Försäljningen av fastigheterna i Harads med totalt 46 lägenheter godkändes av kommunstyrelsen i Boden 9 november. Tillträdet sker 1 januari. Avtalet är påskrivet och köpeskillingen är bestämd till 5,9 miljoner kronor.

Johan Johansson, vd för Bodenbo, har ett krasst svar på varför man väljer att sälja.

Läs ocksåÅterbrukstrenden tar sig nya uttryck

– Det korta svaret är att vi har varit en dålig fastighetsägare i Harads.

Bara ungefär 2 procent av Bodenbos bestånd på 2100 lägenheter finns i Harads.

– Det kan ju låta lite dumt, men det är fem mil dit och då blir det inte att vi åker och gör aktiva åtgärder så ofta där som vi egentligen borde. Man blir inte lika engagerad och därför blir det inte lika bra.

Läs ocksåDigitala lås ska stoppa bränder, inbrott och missbruk i källaren

En annan orsak, förklarar han, är att allmännyttan måste följa Lagen om offentlig upphandling när de upphandlar entreprenörer.

– Om vi till exempel upphandlar en elfirma så tar den höjd för att det är dyrare att göra saker i Harads, även om den i sin tur anlitar en underleverantör i Harads.

Följden blir att Bodenbo får betala mer för samtliga elinstallationer som bolaget beställer oavsett var någonstans i Boden de ska utföras. En privat firma däremot kan direkt anlita en entreprenör i Harads och det blir billigare.

Annons
Bodenbo säljer ut hela sitt bestånd i Harads.

Förfrågningar om i fall Bodenbo vill sälja ut sitt bestånd i Harads har kommit flera gånger och i våras bestämde sig fastighetsbolaget för att göra slag i saken.

Tre intressenter anmälde sig och det slutade med att nybildade Haradshem AB fick köpa.

– Det är roligt att alla som har visat intresse har varit från bygden. Det finns en enorm kraft att vara med och bidra till utvecklingen i Harads, säger Johan Johansson vid Bodenbo.

Han medger att hyresgästerna inte har fått någon information av Bodenbo ännu, men ser ingen större anledning till att gå ut med det ännu.

– Den information de har fått har gått ut via media. Vi ska göra det själva senare.

För hyresgästerna kommer det inte att bli någon större skillnad, menar han.

– I alla fall inte initialt. Hyresförhållandet och servicenivån blir oförändrad. Hyresnivån påverkas inte heller.

Ann-Sofie Karlsson är vd i Haradshem AB som hon äger tillsammans med sin man Christer Karlsson och kusinen Ove Simonsson. Alla tre är uppvuxna i Harads och Ove Simonsson driver en charkfabrik på orten. De tror alla tre på Harads som har både Tree Hotel och Arctic Bath.

De har inte någon lång erfarenhet av att vara fastighetsägare.

– Det började med att Christers och mina föräldrar ville flytta till lägenhet. Då köpte vi ett fallfärdigt hus med fyra lägenheter i Harads och renoverade det, berättar Ann-Sofie Karlsson.

Annons

Hans föräldrar bor idag i en av de fyra lägenheterna, men hennes föräldrar ångrade sig. Men nu är ändå alla lägenheter uthyrda.

Sedan började de prata ihop sig med Ove Simonsson om att förvärva fler hyresfastigheter.

– Vi har ju förankring i bygden alla tre och vill göra något positivt av det, för Bodenbo har inte varit den bästa hyresvärden. Det har blivit lite försummat här på landsbygden, men vårt mål är att liva upp byn och få nyinflyttning, säger Ove Simonsson.

Ove Simonsson, en av delägarna i Haradshem AB, berättar att de vill göra det bästa för bygden.

Några planer på förändringar i hyreshusen har de inte i. Det får bli på sikt i så fall.

– Just nu tänker vi bara att vi vill att alla ska trivas där de bor. Vi tar det som det kommer, säger Ann-Sofie Karlsson.

De planerar inte heller att anställa någon till att börja med och arbetar själva med andra yrken. Istället ska de teckna avtal med en entreprenör.

– Vi löser inte allt över en natt. Det är hundra grejer att ta tag i nu – elabonnemang, försäkringar och massvis med grejer, säger Ove Simonsson.

Folk ringer redan och frågar om det finns lediga lägenheter, berättar de.

Läs också Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad" Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.