Annons

Allt fler barn vräks i Västmanland

Västerås ​Allt fler barn vräks i Sverige trots regeringens nollvision. I Västmanland har hittills i år 26 barn varit inblandade i vräkningar, varav 17 stycken i Västerås. I oktober kommer Västerås kommun att kallas till samtal med Barnombudsmannen.

​Siffran för Västmanland är en ökning med åtta barn sedan förra året, då totalt 18 västmanlänska barn var inblandade i vräkningar. Det visar statistik från Kronofogden. I Sörmland har hittills nio barn drabbats i år, medan motsvarande siffra i Uppland är sex.
Resten av landet visar på samma tendens som i Västmanland. Under första halvåret 2011 berördes 358 barn av vräkning. Det är en ökning med hela nio procent, eller 30 barn, jämfört med samma period föregående år. På Kronofogden är man oroad över utvecklingen i landet.
– Att vara med om en vräkning är en tragedi för både barnet och dess föräldrar. Det är viktigt att samhället fortsätter att arbeta med den nollvision som finns inom regeringens strategi mot hemlöshet, säger Mickael Necke, chef för Kronofogdens förebyggande verksamhet, i ett pressmeddelande.
Statistiken varierar mycket från kommun till kommun. Vissa har ett dokumenterat förebyggande arbete när det gäller vräkningar av barnfamiljer och antalet barn som vräks är lika med noll. I andra kommuner visar statistiken för de senaste två åren istället en negativ utveckling med fler barn som vräks.
För att få reda på vad skillnaderna beror på och hitta en lösning på problemet har Barnombudsmannen kallat ett tiotal kommuner till samtal den 13 oktober, däribland Västerås.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.