Annons

Allt mer poppis bo på söder i Helsingborg

Nyheter Fint bo på norr, mindre bra på söder. Den bilden kan vara på väg att ändras. Helsingborgshem märker att det blir allt mer populärt att bo söderut.
Lediga lägenheter på Högaborg hade förra året flest intresseanmälningar av alla områden i Helsingborg. Foto: Petra Martinsson

När Helsingborgshem summerar förra året kan det kommunala bostadsbolaget konstatera att flest intresseanmälningar hade lediga lägenheter på Elineberg, Högaborg och Wilson Park (I genomsnitt 127, 119 och 118 sökande per lägenhet). Och enligt Helsingborgshems årsredovisning sker nu en ”viss intresseförskjutning” från norr till söder.

− Det har nog olika orsaker. En är vår satsning på Närlunda. En annan våra trygghetsåtgärder på Högaborg där jag också rent allmänt tror att stadsdelen är attraktiva för unga. Det är nära till stan och har mysiga kvarter, säger Charlotte Albertsson, marknads- och affärsutvecklingschef på Helsingborgshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En anledning kan även vara inflyttningen av unga som saknar förutfattande meningar om var det är bra eller dåligt att bo.

En annan trend de senaste åren är att det är mindre lägenheter som efterfrågas.

Annons

− Vi har inte gjort någon djupanalys men jag gissar att det är yngre som vill ha mindre lägenheter men så finns det nog också de som inte tycker sig ha råd med större, säger Charlotte Albertsson.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Hur möter ni efterfrågan på mindre lägenheter?

− I nyproduktionen bygger vi mest 2:or och 3:or. Det är ju svårt att påverka det befintliga beståndet fast det har å andra sidan också flest 2:or och 3:or.

Annons

Minst antal sökande under 2014 hade Gustavslund där snittet låg på 14 sökande per ledig bostad. Helsingborgshem äger cirka 11 600 lägenheter som är spridda i kommunen.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.
Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.