Annons

Anas fick jobb av sin värd

Halmstad Är du nyanländ och bor hos det kommunala bostadsbolaget i Halmstad kan du få hjälp in på arbetsmarknaden. Anas Albdiwi är en av dem. Idag jobbar han som miljövärd hos Hfab.
Foto: Gry Ellebjerg
Hemma i Syrien höll Anas Albdiwis på att utbilda sig till journalist. Nu är målet att utbilda sig till miljövärd.

– Vill du ha en kopp kaffe? Anas Albdiwi går vant fram mot kaffekokaren, häller i vattnet och fyller på med kaffebönor. Han är 28 år och kom som flykting från Syrien för tre år sedan. Idag jobbar han som miljövärd och klipper häckar, träd, vattnar blommor, har tillsyn av lekplatser och parkerade bilar.

– Jag trivs bra. Har underbara kollegor som jag skrattar mycket med. De har tålamod med språket och lär mig det jag inte förstår. Mitt jobb här betyder att jag kan börja mitt liv i Sverige.

Välkomstjobben är ett projekt som löper över två år från den första januari 2016 till den 31 december i år. Idén föddes några månader innan den stora flyktingströmmen hösten 2015. Hfab kunde notera att det var många nyanlända som sökte bostäder. Det hör till saken att bostadsbolaget har stor erfarenhet av att jaga jobb. Hfab är det enda kommunala bostadsbolag i Sverige som har en egen arbetsförmedlare. Sedan 2011 har Per Thronee hjälpt cirka 200 arbetssökande hyresgäster med att få jobb.

– Vi ville göra något och insåg att jobb var centralt för nyanlända. Jobbet är den plattform du behöver för att kunna integreras i samhället. Vi vet att det i genomsnitt tar sju år för nyanlända att få ett jobb i Sverige. Vi ville visa att den tiden kunde kortas, säger Per Thronee.

Hfab har ett stort kontaktnät som används flitigt när det gäller att matcha företag med arbetskraft. När bostadsbolaget gör upphandlingar har de skrivit in i kontraktet att företaget har en möjlighet att erbjuda praktikplats. Något som många företag nappat på.

Sedan starten har 61 personer kommit ut i praktik på olika arbetsplatser. Idag finns det praktikplatser på lager, inom skolor och förskolor,  inom hästnäringen och på olika byggbolag.
Målet är att 100 personer ska komma ut i ett välkomstjobb under projekttiden. Ett mål som Per Thronee tror kommer att uppnås fortare än de räknat med. Av de 61 som redan fått praktikplats har 25 fått fast jobb.

Är det ett bostadsbolags uppgift att fixa jobb åt sina hyresgäster?
–  Vi gör det för att de som bor hos oss ska få ett bättre liv. Det är viktigt att kunna försörja sig. Min känsla är att projektet behövs. Titta på vårt resultat. Om 25 personer har fått riktiga jobb på ett år, något som annars normalt tar sju år visar det att vi gör något bra.

För Anas Albdiwi  har välkomstjobbet haft en avgörande roll för hans liv i Sverige. Innan fick han söka jobb själv på arbetsförmedlingen utan resultat. Tack vare praktikplatsen får han chansen att skapa sina egna kontakter och förbättra sitt nya språk.
–  Välkomstjobb är en bra chans för alla som vill ha ett jobb. Det är en bra väg in i det svenska samhället.

Fakta: Villkor för välkomstjobb

Du måste bo hos HFAB eller vara sambo/gift med den som har lägenheten, ingå i etableringen, det vill säga vara folkbokförd i Halmstad och vara inskriven på arbetsförmedlingen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.