HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ångrar sig – värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Botkyrka Botkyrkabyggens projekt med att sälja andelslägenheter blev en dyr historia. Nu är projektet stoppat och bolaget köper tillbaka lägenheterna för 34 miljoner.
Foto: Kenneth Samuelsson
Per Cronberg var intresserad av att köpa sin lägenhet men är glad att det aldrig blev av.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om Botkyrkabyggens satsning på att göra om hyresrätter till en lightvariant av bostadsrätter, enligt andelsägarmetoden.

Bostadsbolaget har sålt 65 lägenheter till hyresgäster sedan 2014. Men när projektet nu avslutas så visar det sig bli en kostsam affär för bolaget.

Läs ocksåBotkyrkabyggen skrotar bostadssatsning - köper tillbaka lägenheter

När bolaget erbjöd sig att köpa tillbaka lägenheter från de som köpt så hörde 25 personer av sig och ville sälja. För bolaget innebär det en kostnad på cirka 34 miljoner kronor, men också att lägenheterna görs om till hyresrätter igen.

Hem & Hyra har pratat med flera personer som köpte en andelsägarlägenhet men nu har sålt tillbaka.
Personerna vill vara anonyma men berättar att de är väldigt glada över att de sålt och fått tillbaka sina pengar.
– Vi köpte och trodde vi skulle tjäna på det här men det slutade med att vi var nära att förlora pengar eftersom värdet var så osäkert, säger en kvinna, som berättar att hon skickade ett brev till bolaget och krävde att de agerade.

En annan familj berättar att de ville sälja lägenheten och flytta till en villa, men inte lyckades och är glada över att Botkyrkabyggen erbjöd sig att köpa tillbaka så att de kunde flytta.

Läs ocksåHyresgäster skeptiska till andelsägarmetoden

En som är nöjd över att han inte köpte sin lägenhet är Per Cronberg. Han har bott i hyresrätten på Odlingsvägen i Storvreten i över tio år och anmälde intresse för att köpa sin lägenhet av Botkyrkabyggen i våras.

Men sedan kom beskedet att försäljningen stoppades och bolaget erbjöd sig att köpa tillbaka lägenheterna.
– Jag är glad över att det aldrig blev något. När Corona kom ökade osäkerheten om lägenheternas andrahandsvärde ännu mer, säger han.

Han berättar att flera personer har haft svårt att sälja sina lägenheter. För dem blev räddningen att Botkyrkabyggen erbjöd sig att köpa lägenheterna.
– Så här i efterhand är jag rädd att jag skulle hamnat i ett läge där det inte gick att sälja lägenheten och bli svårt att flytta om man vill det. Nu när jag har hyresrätt kan jag byta och flytta om jag vill, säger han.

Läs ocksåBotkyrkabyggen låter hyresgäster köpa andelslägenhet

Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen, berättar att 25 lägenheter har köpts tillbaka av de 65 som såldes. Men två till är på gång att köpas in.
– Vi är förvånade att nästan 40 procent av lägenheterna som såldes nu har sålts tillbaka till oss. Det är fler än vi trodde, säger hon.

Och det kan mycket väl bli fler.
– Ja vårt erbjudande att köpa tillbaka har ingen tidsgräns, säger hon.

Den som säljer får tillbaka det pris som har getts, oavsett om lägenheten köpts till rabatterat pris av Botkyrkabyggen eller på öppna marknaden.
– Den som har renoverat får tillbaka utlägg för det också, efter besiktning av bolaget och förutsatt att det finns kvitto på kostnaden, säger hon.

Läs också Experter varnar för andelsägarlägenheter Konsumentverket synar andelsägarlägenheter ”Jag blev helt sönderringd” Stockholmare erbjuds köpa hyresrätter av Botkyrkabyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.