HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Botkyrkabyggen låter hyresgäster köpa andelslägenhet

Botkyrka Storvreten. Det är ett av områdena där Botkyrkabyggen vill pröva andelslägenheter; Hyresgästen köper lägenheten men bostadsbolaget står för skötsel och drift.

– Många hyresgäster som står för stabilitet och trygghet flyttar från Storvreten och Norra Botkyrka när de får bättre ekonomi och köper en lägenhet. Genom att erbjuda människor i något av dessa områden att köpa sin lägenhet hoppas vi att de ska bo kvar, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen som i vår blir första bostadsbolag i Sverige som prövar den nya ägarformen som kan beskrivas som en lightvariant av bostadsrätten.

 Andelsägarlägenhet innebär att huset inte ombildas till bostadsrätter utan hyresvärden står kvar som huvudägare och sköter förvaltning. Andelsägaren blir delägare i fastigheten och tar ansvar för lägenhetens inre underhåll, som kakel, målning och byte av kylskåp och spis. Samtidigt betalar andelsägaren en förvaltningsavgift som ska gå till hyresvärdens kostnader för värme och stora renoveringar som stambyte och fönsterbyte.
– Vi kommer att pröva i en fastighet med högst hundra lägenheter och vi vill att minst 20 procent i ett hus ska köpa för att vi ska tycka det är värt att gå vidare, säger Ulf Nyqvist.

Läs ocksåUppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen

Bakom konceptet står bolaget Andelsägarmetoden och i ett pressmeddelande skriver de om de ekonomiska förutsättningarna. Enligt bolaget kostar exempellägenheten på 63 kvadrat 365 000 kronor. Av dessa blir kontantinsatsen 20 000 kronor. Med ränta på lånen och förvaltningskostnader sjunker boendekostnaden med 720 kronor i månaden jämfört med nuvarande hyra. Då måste å andra sidan hyresgästen ta hand om det inre underhållet. Kalkylen bygger också på att räntan ligger runt dagens nivå på fyra procent.

– Den som vill göra jättemycket i lägenheten får kanske en högre månadskostnad än tidigare medan den som gör mindre kan sänka sin kostnad. Lägenheten kan sedan säljas på öppna marknaden, säger Ulf Nyqvist.

 Han ser ingen risk för att folk köper sina lägenheter och sedan tjänar pengar på dem genom att hyra ut dem till ett högt pris.
– Nej, vi kommer inte att vara generösa med andrahandsuthyrning. Det blir samma regler som för hyresrätterna idag, säger han.

Läs ocksåÅngrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

 Greger Nilsson, vd på Nynäshamnsbostäder, har ingått i gruppen som studerat Andelsägarmetoden. Men bolaget har inga planer på att sälja några lägenheter och kommer därför inte att erbjuda sina hyresgäster att köpa andelslägenheter.
– Personligen skulle jag vilja ha inflytande över förvaltning och sånt som man får i en bostadsrätt men inte i en andelslägenhet. Men många kanske inte vill engagera sig i förvaltning och drift, det kanske är en fullträff, säger Greger Nilsson.

Läs också Paret hade tre hyresrätter - hyrde ut två svart Vägglöss spreds till femton grannar: ”Det har varit en mardröm i nästan två år” Betalade inte hyran – skyllde på tjutande vattenkran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.