Annons

Stockholmare erbjuds köpa hyresrätter av Botkyrkabyggen

Botkyrka Kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen anlitar mäklare för att sälja cirka 20 nyrenoverade hyresrätter i Storvreten. Lägenheterna bjuds ut till alla Stockholms bostadsköpare.

Stockholmare som är på jakt efter en bostad får i april ytterligare ett alternativ när Botkyrkabyggen säljer ett 20-tal hyresrätter på Odlingsvägen i Storvreten.

Men det är inte första gången bolaget säljer hyresrätter med hjälp av andelsägarmetoden. Som första bostadsbolag i landet erbjöd bolaget år 2014 ett antal hyresgäster i Norsborg att köpa den lägenhet de bodde i med hjälp av andelsägarmetoden.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det som är nytt nu är att bolaget i april säljer ett tjugotal nyrenoverade tomma hyresrätter på den öppna marknaden.

Men vad priset kommer att bli vill inte Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen, spekulera i. Han säger dock att månadskostnaden, som tas ut för att värme och för att Botkyrkabyggen sköter förvaltning och drift, kommer att ligga på 700-800 kronor per kvadratmeter och år. Vilket blir en månadskostnad på 4 000 – 4 600 kronor för en trea på 70 kvadratmeter.

– Vi kommer att anlita mäklare och sedan får marknaden sätta priset. Sedan kan vi använda marknadspriset om vi vill erbjuda fler befintliga hyresgäster att köpa sin lägenhet i framtiden, säger han.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

En indikation på vad priset kommer att landa på kan fås av de andelsägarlägenheter som hittills sålts vidare från hyresgäster i Norsborg. Där har priserna legat på 12 000 – 17 000 per kvadratmeter.  Översatt till en trea på 70 kvadratmeter hamnar priset på mellan 840 000 –  1 190 000 kronor.

Annons

Ett problem med att sälja lägenheter med den nya boendeformen är att bankerna inte velat låna ut pengar med bostaden som säkerhet. Därför såldes de första lägenheterna för ett förhållandevis lågt pris för att människor skulle ha råd att köpa genom att ta blancolån med högre ränta.

Men nu hoppas Ulf Nyqvist kunna påverka bankerna att tänka om så att de lånar ut pengar med andelsägarlägenheterna som säkerhet.

Läs ocksåTrots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

– Vi ska prata med bankerna och visa att vi går vidare med satsningen och att det är en boendeform som håller på att etableras och att det är en trygg affär för dem, säger han.

Kommer ni att finansiera upprustningen av era miljonprogramslägenheter genom att erbjuda fler hyresgäster att köpa sin lägenhet?

– För tidigt att säga, vi ska utvärdera det här först.

Annons

De lägenheter som ska säljas har blivit tomställda i samband med renoveringen på Odlingsvägen. I ombyggnadsprojektet finns totalt 30 tomma lägenheter. Utöver det har bolaget byggt om lokaler till 12 nyproducerade lägenheter.

Varför lämnar ni inte alla lediga lägenheter till bostadskön?

– Vi har beslut på att gå ut med 20 lägenheter som Andelsägarlägenheter, sedan kommer vi att lämna minst 22 lägenheter till våra tre olika bostadsköer, säger Ulf Nyqvist.

Läs också Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.