HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster skeptiska till andelsägarmetoden

Eskilstuna Hyresgäster hos Eskilstuna Kommunfastigheter kommer erbjudas att bli delägare i husen där de bor. Men de hyresgäster som Hem & Hyra pratat med är skeptiska.
Foto: Joakim Serrander
Skogsängenborna Anita Cedar, Irene Lavrell och Hillevi Henriksson är inte intresserade av att bli andelsägare i sina lägenheter.

Vi har inte råd med insatsen. Och om vi hade råd skulle vi hellre skaffa något som bara är vårt eget, säger hyresgästen Emilia Pogosian.
 Eskilstuna Kommunfastigheter har som ett av två bolag i Sverige valt att testa den nya upplåtelseformen andelsägarmetoden under 2012.

Genom att köpa sin lägenhet blir hyresgästen andelsägare i fastigheten. I stället för hyra betalar andelsägarna en förvaltningskostnad till bostadsbolaget. Hyresgästen ansvarar för underhåll inne i lägenheten, medan bostadsbolaget står för det yttre.

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

–Vi prövar gärna det här för att få en blandning av upplåtelseformer inom vårt fastighetsbestånd. Dessutom ger det våra hyresgäster en möjlighet till bostadskarriär utan att behöva flytta från området, säger Birgitta Eriksson, ordförande för Kommunfastigheter.

Innan sommaren fick ett 80-tal hushåll i Skogsängen frågan om de är intresserade av att bli delägare i sina fastigheter. I höst kommer de erbjudas teckna kontrakt.

De utvalda husen är inte i behov av några omfattande renoveringar inom de närmaste tio åren. Det är en av anledningarna till att just de valts ut, enligt Birgitta Eriksson.
– Och så är läget bra, det är ett omtyckt område. Vi tror att folk gärna bor kvar här, säger hon.

Läs ocksåBilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Men bland de hyresgäster som Hem & Hyra pratat med är intresset svalt.
– I vår trappuppgång är det ingen som är intresserad. Lägenheterna är i väldigt dåligt skick. I så fall måste man renovera själv, det har ingen lust med, säger Håkan som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen. 

Irene Lavrell har bott i området i 40 år.
– Aldrig att jag ger mig in i det där. Det här gör de bara för att bolaget ska gå med vinst, säger hon.

Birgitta Eriksson tillbakavisar det argumentet.
– Vi har en god ekonomi och behöver inte göra det här för pengarnas skull.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden
Läs också Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl Förslag: Du kan få hämta din post 200 meter bort: ”Det drabbar inte minst äldre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.