HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anjela tar strid mot kostnad för fuktskada

Norrmalm Anjela Ekberg och värden är överens: badrummet måste renoveras. Men vem ska betala? – Självklart inte vi, det är ju vattenskador i lägenheten, säger Anjela.
Foto: Roger Rosenlund
I rummet som gränsar till badrummet har mögel sanerats. Anjela Ekberg är orolig för att det spridit sig ytterligare.

Anjela Ekberg med familj har en flerårig historia av vattenskador i sin lägenhet på Tulegatan i Stockholm. Den sista gången, i början av 2015, gick en kran sönder i köket vilket ledde till läckage inte bara i familjens lägenhet, utan även två våningar ner i fastigheten. Förvaltaren renoverade då köket en andra gång, nu med nya skåp. Utan höjd hyra.

I december förra året skulle ett av sovrummen möbleras om. Familjen fick en chock. På väggen bakom en av garderoberna fanns ett kraftigt mögelangrepp från golvet och drygt en meter upp. Vatten från en läcka i badrummet på andra sidan väggen hade krupit in i väggen. Den har nu delvis rivits. Även golvmattan har lagats sedan man upptäckt en spricka. En fläkt har satts in och har nu ventilerat i drygt en månad.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Familjen Ekberg vill såklart ha skadorna åtgärdade omedelbart. De är oroliga för att det är mögel kvar efter båda den senaste och de äldre vattenläckorna.

– Vi går omkring och hostar hela familjen men vet inte riktigt varför, säger Anjela Ekberg.

Och på den punkten är familjen Ekberg och värden MCK Fastighets AB överens – badrummet bör renoveras. Frågan är bara hur det ska betalas. Värden ser det som en bruksvärdeshöjande åtgärd vilket innebär en hyreshöjning.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

– Vår avsikt är inte på något sätt att utföra en lyxrenovering utan att få renovera badrummet till dagens standard med klinkersgolv och helkaklade väggar, skriver tekniske förvaltaren Bengt Blomkvist till Hyresnämnden.

Det är just detta som gör Anjela irriterad, att väggen till sovrummet anses vara underhåll men vägg och golv på toaletten vara standardhöjande.

– Det är en ganska enkel fråga – vad är det för lag som säger så, undrar hon och dessutom: Varför kan man inte få en indikation på priset innan man skriver på papper som godkänner renoveringen.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Den här typen av ärenden är väl bekanta för Hyresgästföreningen.

– Hyresnämnden kommer, enligt vår bedömning, att ge tillstånd till hyresvärden att utföra åtgärden, säger Marie Ripman, gruppchef på Hyresgästföreningen.

Hyran förhandlas först när renoveringen är klar.

– Det är i nästa steg, när hyresvärden yrkar på höjning för åtgärderna, som förhandling om hyran sker. Där beaktas flera omständigheter som inte går att bedöma i förväg, säger hon.

Läs också Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.